Mount Everest

2021.11.08. 20:15

Megtalálták az eltűnt hegymászókat, de már nem tudták megmenteni őket

A hatóságok szerint a három francia férfi már lefelé mászott a hegyről, amikor egy lavina betemette őket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nepáli hatóságok bejelentették, hogy megtalálták az október 26-án Nepálban, a Mount Everest közelében eltűnt három francia hegymászó holttestét. A helyi rendőrségi szóvivő szerint a hivatásos hegyimentők Luklába szállították őket.

A francia hegymászószövetség, vagyis az FFCAM elitklubjába, a GEAN-be tartozó huszonéves férfiak, Louis Pachoud, Gabriel Miloche és Thomas Arfi szeptember végén érkeztek Nepálba, hogy 5 és 6 ezer méter közötti hegycsúcsokat hódítsanak meg a Himalájában. Egy nyolcfős expedíció tagjai voltak, de a társaság két csoportra szakadva indult különböző csúcsok felé.

A fiatal férfiak a Mount Everest mellett emelkedő, 6070 méter magas Mingbo Eiger csúcsra akartak feljutni. Utoljára a táborukból jelentkeztek műholdas telefonon október 26-án.

A hatóságok szerint feltehetően felhagytak a tervükkel, és visszafelé indultak, amikor egy lavina utolérte őket. A rossz időjárás pedig a felkutatásukat is hátráltatta. A mentőcsapat igyekezett rájuk találni, de félő volt, hogy a hó mélyen maga alá temette őket. A szerencsétlenül járt hegymászókat végül helyi túravezetők találták meg, a holttesteket helikopterrel szállították el a térségből.

Merci aux équipes de recherche qui ont permis de retrouver et d'identifier les corps des trois alpinistes français emportés par une avalanche. Pensées pour les familles et les proches de Louis Pachoud, Gabriel Miloche et du Niçois Thomas Arfi. Mes plus sincères condoléances. pic.twitter.com/UYXqsvcz9N

Nepál szeptemberben engedélyezte ismét a külföldről érkező, koronavírus-fertőzés ellen beoltott hegymászóknak, hogy az országba lépjenek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!