BrainVision Center

2021.11.22. 19:25

Országos jelentőségű kutatóközpontot hoznak létre a fővárosban

A BrainVision Center feladata a központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához szükséges program megvalósítása lesz.

Roska Botond professzor és Rózsa Balázs vezetésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, vagyis ITM támogatásával egy új, országos jelentőségű kutatóközpont jön létre Budapesten.

A BrainVision Center feladata a központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához szükséges alapkutatási folyamatok előkészítése és a látás-helyreállítás alapkutatási program megvalósítása lesz. Emellett a központban lehetőség nyílik a fény és az agy kölcsönhatására épülő optikai rendszerek fejlesztésére is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogyan illeszkedik a mostani bejelentés a magyar innovációs ökoszisztémába. Emlékeztetett arra, hogy a kormány létrehozta a jogszabályi és intézményi kereteket, emellett folyik a felsőoktatási intézmények átalakítása is.

Az innovációs eredményeket azonban nemzetközi környezetbe kell helyezni – hangsúlyozta.

Hozzátette, ennek érdekében a kormány megvizsgálta, hogy melyek azok a kutatási területek, amelyek nemzetközi szinten is jelentősek. Példaként említette egyebek mellett a szegedi ELI központot, valamint az MIT Catalyst programot. A miniszter hangsúlyozta, hogy Roska Botond kutatásai is ebbe a körbe tartoznak. Azt szerették volna elérni a projekt támogatásával, hogy a látás helyreállításán dolgozó, Svájcban élő magyar kutató Magyarországon is folytassa tevékenységét. Mint fogalmazott, személyesen komoly sikernek éli meg, hogy Roska Botond kutatásait részben Magyarországra hozza. Ennek a háttere jött létre a most létrehozott intézettel.

Roska Botond, a bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology vezetője, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora az általa kidolgozott látásvisszaállító terápia eddigi eredményeiről tartott előadást. Elmondta, eddig 5 betegen alkalmazták eredményesen az eljárást, de még hosszú az út, ahhoz, hogy több embert bevonjanak a terápiába, és a kezelés eredményeként ne csak objektumokat észleljenek a páciensek.

Ez olyan, mint a Himaláját megmászni. Most vagyunk az alaptáborban – szemléltette a professzor. Hozzátette, most következik a munka technológiai része.

Az együttműködés kiemelt szereplői között említette Szabó Arnoldot, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanársegédjét, a Retina Laboratórium vezetőjét, Rózsa Balázst, a Femtonics Kft. tulajdonosát, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársát, valamint Nagy Zoltán Zsoltot az egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatóját.

Rózsa Balázs, a Femtonics alapítója tudományos előadásában arról beszélt, hogy a BrainVision Centerben az új molekuláris biológiai módszertani megoldások és a 3D-s lézermikroszkópos technológia segítségével folyó munka eredményeként a látáshelyreállító terápiák hatékonyságának vizsgálatán kívül lehetőség nyílik majd a központi idegrendszer több olyan betegségére is optogenetikai választ találni, mint a depresszió, a demencia vagy az epilepszia.

A centrumban egy úgynevezett mindent az egyben mikroszkóptechnikát szeretnének felhasználni, amely egyetlen készülékben ötvözi a kétdimenziós és háromdimenzió technikák összes előnyét.

Az új eljárás lehetővé teszi, hogy az agyban elhelyezkedő különböző genetikai módszerekkel jelölt sejttípusokat mozgás közben vizsgálják. Ezzel az eljárással meg tudják vizsgálni, hogy a különböző látáshelyreállító genetikai terápiák milyen hatékonysággal állították helyre a retina működését.

Így az új eljárás, valamint Roska Botond új molekuláris biológiai módszertani eszközeinek és Szabó Arnoldék humán szövetkultúráinak segítségével a terápiás lehetőségek közül ki tudják majd választani a leghatékonyabbakat.

Rózsa Balázs kiemelte Erőss Loránd idegsebész professzor szerepét a centrum működésében.

Az együttműködés eredményeként a világ egyik legjelentősebb humán transzlációs központja jön létre.

A projektnek jelenleg az előkészítő munkálatai zajlanak, várhatóan decemberben kezdi meg működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!