Csimu birodalom

2021.11.12. 13:57

Több tucat fiatal nő maradványai kerültek elő egy ősi tömegsírból Peruban

Huszonöt ember maradványait találták meg az ősi perui romvárosban, Chan Chanban folyó ásatáson perui régészek – írta csütörtökön a BBC News.

Handout picture released by Peruvian Ministry of Culture showing the human remains discovered at the archaeological complex of Chan Chan, in Trujillo, Peru on November 11, 2021. - The remains found are mostly women of not more than 30 years, who have objects dedicated to textile activities, a couple of infants, a couple of adolescents, and about 70 vessels. According to Jorge Meneses Bartra, responsible for the archaeological research project, its a very specific population sample. (Photo by Handout / Peruvian Ministry of Culture / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PERUVIAN MINISTRY OF CULTURE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Perui Kulturális Minisztérium/AFP

Fotó: AFP

A csontvázakat egy kis, tíz négyzetméternyi területen tárták fel az egykori csimu birodalom központjában. Egykor a csimu királyság uralkodott a mai Peru túlnyomó részén. A birodalom a 15. században élte virágkorát, mielőtt az inkák legyőzték volna.

Chan Chan, ahol a tömegsírt felfedezték, a prekolumbiánus Amerika legnagyobb, vályogból épített fellegvára volt. A szakértők szerint a tömegsír temetkezési hely lehetett, ahol a királyság előkelőségeit helyezték örök nyugalomra.

Sinthya Cueva régész a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a maradványok többsége fiatal nőké, egyikük sem volt 30 évesnél idősebb.

A csimu birodalomban emberáldozatokat is bemutattak, gyermekeket is áldoztak, de Jorge Meneses Bartra régész szerint nincs bizonyíték arra, hogy a feltárt tömegsírba feláldozottak tetemei kerültek volna. Tudósok fogják megállapítani, hogy mi okozta a halálukat.

Egyelőre rejtély, hogyan kerülhettek a tömegsírba a 30 évesnél fiatalabb nők
Fotó: Perui Kulturális Minisztérium/AFP

Meneses elmondta: az egyik csontváz helyzetéből arra következtettek, hogy azt az embert nem sokkal a halála után temették el, míg a többi csontot a természeti elemek kifehérítették, és össze is keveredtek, ami arra utal, hogy később kerültek a sírhelyre.

Cueva szerint az utóbbi arra utal, hogy a csimu birodalomban gondozták a szeretteik maradványait, és át is költöztették azokat. A testeket ülő helyzetben több réteg szövetbe burkolták, az első pamutból, a második pedig növényi anyagból volt. A sírban a helyi híradások szerint csaknem 50 darab kerámiát is találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!