Rendhagyó vallomás

2021.12.02. 09:38

A Tádzs Mahal kicsinyített mását építtette meg feleségének egy indiai férfi

A márványépület olyanokat csábít a városba, akik az eredeti Tádzs Mahalnak otthont adó Agrába nem tudnak elutazni.

A legnépszerűbb indiai látványosság, a szerelem szimbólumának számító Tádzs Mahal mását építtette meg felesége számára szerelme jeléül egy indiai férfi.

Az eredeti Tádzs Mahal 1632-1653 között az indiai Agrában, a Dzsamna (Jamuna) folyó partján fehér márványból épült, a mauzóleumot Sáh Dzsahán mogul sah építtette felesége, Mumtáz Mahal emlékére. A „paloták koronája” – a mogul építészet gyöngyszeme – valójában egy épületkomplexum, amelynek része a fehér síremlék is. 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, 2007-ben a világ hét új csodája közé választották.

Az eredeti márvány palota méretének egyharmadára kicsinyített épülettel a férfi a szerelem, a harmónia és a büszkeség érzését kívánta közvetíteni a közép-indiai Burhanpur városban, ahol Mumtáz Mahal elhunyt. Sáh Dzsahán mogul sah legkedvesebb felesége, élete szerelme volt Mumtáz Mahal, aki 14. gyereke szülése közben vesztette életét.

A kicsinyített verziót megépíttető férfi felesége azonban él, férjével együtt lakik a kis palotában, amelyben négy hálószoba, egy meditációs szoba és egy könyvtár kapott helyet

- írta az India Today című lap. A New Indian Press szerint a férfi építtetett már kórházat és egy iskolát is.

A márványépület olyanokat csábít a városba, akik az eredeti Tádzs Mahalnak otthont adó, 800 kilométerrel távolabbi Agrába nem tudnak elutazni. Esküvői fotózások hátteréül is szívesen használják a házat.

Borítókép: Uma Shankar Mishra/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!