Igazi ínyenceknek

2021.12.19. 09:00

Felkerült az UNESCO kulturális örökségi listájára az olasz szarvasgomba-vadászat

A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért, vagyis 38 millió forintért árvereztek el.

Felvette az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát a szellemi kulturális örökségek listájára az UNESCO párizsi tanácskozásán csütörtökön. A szarvasgombavadászok hálózata 14 olaszországi régióban mintegy 70 ezer főt számlál.

A szarvasgombavadászok kora reggel vagy szürkületkor indulnak gombakeresésre, hogy ne vegyék észre őket. A szarvasgomba lelőhelyei ugyanis szigorúan titkosak.

Olaszország 8 éve kezdett kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett. A kampány élére a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba állt. A város ad otthont az évente megrendezett Nemzetközi Szarvasgombavásárnak, amely a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket.

A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért, vagyis 38 millió forintért árvereztek el Hongkongban. A világ legdrágább csemegéjének is nevezett fehér szarvasgomba 100 grammja körülbelül 250 euróba, vagyis 92 ezer forintba kerül.

Egyedi illatuk és ízük miatt az albai szarvasgombák évek óta a legmagasabb árakon kelnek el.

A ritka kincs felkutatására, amely akár 30 centiméter mélyen a földben, a tölgyfa, gesztenyefa vagy nyárfa gyökerei között terem, általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat.

Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra szeletelve fogyasztják a finomságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!