Bitcoin-ámokfutás

2021.12.22. 15:09

Így sodorhatja csődbe országát a „világ legmenőbb diktátora”

Salvador a világon elsőként engedélyezte idén szeptemberben a bitcoint hivatalos fizetőeszközként. Ha ez nem lenne elég meredek így önmagában, a történeten még csavar egyet Nayib Bukele, a magát csak a „legmenőbb diktátornak" és a kis közép-amerikai ország „CEO-jának" (elnök-vezérigazgató) tituláló elnöke, aki igazi bitcoin-fanatikusként, mondhatni paródiába illő módon, állami pénzből kereskedik a kriptodevizával.

A Forbes.hu cikke szerint az elnök bitcoin-ámokfutását a globális nézőközönség élőben is követheti, hiszen Bukele rendre Twitteren jelenti be, hogy éppen mikor vette meg a legújabb "dip"-et (átmeneti árfolyamcsökkenést) a bitcoin árfolyamában.

Valahogy így néz ki egy ilyen élő közvetítés:

 

Az elnök úr sajnálattal tudatta az ország lakosaival, hogy a bitcoin árfolyamának alját 7 perccel lekéste, de azért sikerült vennie ismét 150 darabot belőle 48.670 dolláros átlagáron (összesen kb. 7,3 millió dollárért).

Ha azt gondolnánk, hogy Bukelét egy komoly pénzügyi tanácsadói csapat és infrastruktúra segíti az állami pénzek befektetésében, akkor nagyot tévedünk. A „legmenőbb diktátornak" nincs szüksége csicsás számítógépekre és Bloomberg-terminálra: egyszerűen a telefonjával tradel az adófizetők pénzéből, amikor éppen kedvet kap hozzá - olvasható az Origo cikkében.

Salvador nemrégiben hivatalos fizetőeszközzé tette ezt a kriptovalutát, és azóta megrendezték a Bitcoin Weeket is, amelyen az ország vezetői és blokklánc szakértők beszéltek a bitcoin mint legális fizetőeszköz előnyeiről. Ugyanezen az eseményen Bukele lerántotta a leplet legújabb tervéről, a Bitcoin Cityről is, amelyet egy 1 milliárd dolláros „Bitcoin Kötvény" kibocsátásával tervez finanszírozni.

Habár a bitcoin fanatikusok támogatják és forradalminak tartják az ötletet, a befektetők többsége más véleményen van: mióta Bukele bejelentette, hogy a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé válik az országban, az államkötvények mind esésnek indultak.

Az ország 2035 júniusában lejáró államkötvényének az ára közel 40 százalékot zuhant és a hozama az egekbe emelkedett.

A kötvények mellett a salvadori államcsőd elleni biztosítás ára is jelentősen (közel duplájára) emelkedett, mióta az ország hivatalos fizetőeszközként ismerte el a kriptodevizát.

Borítókép: Nayib Bukele a LaBitConf konferencia záróünnepségén az El Salvador-i Mizata Beachen, 2021. november 20-án. (Marvin Recinos/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!