Rekord

2021.12.17. 12:45

Megszaporodtak a félelmetes erejű széllökések az Egyesült Államokban

Legalábbis 2004 óta nem mértek ennyi hurrikánerejű széllökést, ráadásul mindez néhány nappal az Egyesült Államokban legtöbb halálos áldozattal járó tornádók pusztítása után történt.

Rekordot döntött az egy nap alatt mért óriás széllökések száma az Egyesült Államokban csütörtökön - közölte az amerikai országos meteorológiai szolgálat.

Legalábbis 2004 óta nem mértek ennyi óriás széllökést, ráadásul mindez néhány nappal az Egyesült Államokban legtöbb halálos áldozattal járó tornádók pusztítása után történt.

Helyi idő szerint szerda reggel hat óra és csütörtök reggel hat óra között egy sor - többnyire közép-nyugati - államban összesen 61 széllökést mértek, amelyek sebessége meghaladta az óránkénti 121 kilométert a szolgálat viharfigyelő központja szerint.

A központ, amelynek székhelye az oklahomai Normanban található, 19 tornádót is feljegyzett.

"Egyértelmű, hogy sosem tapasztalt eseménnyel állunk szemben" 

- mondta Matt Elliot meteorológus, aki a központ időjárás-előrejelzéseit koordinálja. A 2004-ig visszanyúló adatok alapján a legtöbb hurrikánerejű széllökést - egyetlen nap alatt 53-at - 2020. augusztus 10-én mérték. Kollégáival vizsgálják a 2004 előtti adatokat, de úgy vélik, a friss rekord nem dől meg - tette hozzá.

A szerdai viharos szél számos helyen okozott áramkimaradás, több mint 450 ezer lakás és vállalkozás maradt áram nélkül a PowerOutage portál szerint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!