Csalódás

2021.12.29. 11:54

Nem azt találták Robert Lee tábornok elbontott szobrának talapzatában, amire számítottak

Korabeli dokumentumok mellett főleg polgárháborús relikviákat, köztük lőszereket találtak abban a 134 éves időkapszulában, amely Robert Lee konföderációs tábornok elbontott szobrának talapzatában volt elhelyezve az amerikai Virginia állam fővárosában, Richmondban, az átnedvesedett rézládában azonban nem volt ott a várva várt állítólagos fotó a koporsóban fekvő Abraham Lincoln meggyilkolt elnökről.

A kedden több mint kétórás élő online közvetítés mellett felnyitott rézládában egy 1887-es almanachot, könyveket, újságokat és folyóiratokat, egy bibliát, szabadkőműves relikviákat, pénzérméket, az 1861-1865-ös polgárháborúban használt lőszereket, köztük francia eredetű Minié-lövedékeket találtak.

Egy borítékban két fából faragott szobrocskát találtak, egy szögmérőt és iránytűt ábrázoló figurát, a szabadkőművesek szimbólumát, továbbá egy konföderációs zászlót, amelyeket a szakértők szerint abból a fából vágtak ki, amely Thomas 'Stonewell' Jackson konföderációs tábornok sírján nőtt. Az egyik könyvben Lee tábornok arcképével díszített könyvjelzőre bukkantak.

Megtalálták a ládában annak a bombának egy töredékét is, amelyet az 1862-es győztes fredericksburgi csatában használtak az elszakadni akaró déliek. A ládát a felnyitás előtt tűzszerészek vizsgálták át, hogy megtudják, nem tartalmaz-e éleslőszert.

Az egyik legérdekesebb dokumentumon egy térdelő nő látható az 1865. április 14-én meggyilkolt Abraham Lincoln koporsója előtt. A kétoldalas rajz a Harper's Weekly folyóirat két héttel később megjelent számának közepén jelent meg.

Az időkapszula ugyanakkor nagy csalódást okozott a történelmi ereklyék gyűjtőinek, mert a várakozásokkal ellentétben nem tartalmazta a legértékesebbnek tartott tárgyat, egy állítólagos fényképet a koporsójában fekvő Lincoln elnökről. A fotóra, amely ritka és történelmi értékű lenne, ha létezne, egy újságcikk egyetlen sorában találtak utalást.

A mintegy 30 centiméteres rézláda tartalmát átnedvesedve, de a vártnál jobb állapotban találták meg vízben ázva egy falfülkében a 12 méteres szobortalapzat aljában. A nedvességtől megvetemedett ládát ugyanakkor nem tudták szokványos módon kinyitni, az egyik oldalát kellett levágni. A papíralapú emlékeket is megviselte a víz és az idő, de legalább részlegesen olvashatók.

A talapzattal és a tábornok lovasszobrával együtt 18 méter magas emlékművet 1890-ben avatták fel Richmondban, a szakadár déliek egykori fővárosában. A rabszolgaság eltörlése ellen harcoló déli, konföderációs hadsereg vezetőjének emelt monumentális emlékmű 2020-ban, a fehér rendőrök által megölt afroamerikai férfi, George Floyd halála után vált az antirasszista tüntetések célpontjává, mint a rabszolgatartó múlt szimbóluma.

Ralph Northam virginiai kormányzó 2020 nyarán jelentette be, hogy az emlékművek "újragondolása" jegyében eltávolítják a szobrot. A bontás 2021 szeptemberében történt meg, de az időkapszulát hónapokon át hiába keresték, a múlt héten is csak egy másik, vélhetően az építés résztvevői által magánakcióban elrejtett ládikát találtak meg néhány korabeli emlékkel.

Borítókép: az időkapszula (MTI/AP/Richmond Times-Dispatch/Eva Russo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!