Az evolúció csodája

2021.12.18. 10:50

Találtak egy több mint 1300 lábú ezerlábút

Az ezerlábú új fajának 4 példányát egy 60 méter mély, bányászati célból fúrt lyukban fedezték fel Ausztráliában.

Új faját fedeztek fel kutatók az ezerlábúaknak Ausztráliában. A faj különlegessége, hogy tényleg több mint ezer lába van. A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban Paul Marek, a Virginia Tech tudósa és kutatócsoportja arról számolt be, hogy az ízeltlábúak közé tartozó, újonnan felfedezett Eumillipes persephone faj egy felnőtt nőstény példányának 1306 lába van. Az új fajt egy 60 méter mély, bányászati célból fúrt lyukban fedezték fel Ausztráliában.

Marek és kutatócsoportja 4 példányt tanulmányozott. Egy másik felnőtt nősténynél 998, a két felnőtt hím közül az egyiknél 818, a másiknál 778 lábat találtak.

A teljes sötétségben élő Eumillipes persephone teste akár 330 szelvényből is állhat, és 10 centiméter hosszú lehet. Nincs szeme, lábai rövidek, feje kúpos. A kutatók szerint testi adottságai teszik lehetővé, hogy a földben, ahol él, szűk járatokban is tudjon haladni. A gombával táplálkozó faj az első ismert ezerlábú, amelynek valóban több mint ezer lába van.

Az előző rekordernek, a Kaliforniában élő Illacme plenipesnek csak 750 lába volt.

A Nyugat-Asztrália államban, a Goldfields-Esperance bányavidéken felfedezett ezerlábút a kutatók az evolúció csodájának nevezték publikációjukban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!