Rekordok dőlnek meg

2022.01.27. 07:53

A WHO szerint az omikron globális veszélye továbbra is nagyon nagy

Az elmúlt 30 nap alatt elemzett mintákban az omikron variáns előfordulása 89,1 százalék volt.

Az új típusú koronavírus omikron változata továbbra is nagyon veszélyes -  figyelmeztetett heti kiadványában az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután az új típusú koronavírus omikron változatával megfertőződöttek száma újabb rekordokat döntött a múlt héten.

"A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az omikron globális veszélye továbbra is nagyon magas" - figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete, leszögezve, hogy "az elmúlt hét napon több mint 21 millió új fertőzöttet regisztráltak, amely a világjárvány kezdete óta a legmagasabb heti esetszám".  

A szervezet közölte, hogy az új fertőzöttek száma a múlt héten 5 százalékkal emelkedett, az előző heti 20 százalékkal szemben. A globális fertőzési arányszám, mint fogalmaztak, "lassabban" növekszik.

A WHO adatai szerint az elmúlt héten ötvenezren hunytak el a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség miatt, ez a szám nem változott a megelőző héthez viszonyítva.

Továbbra is az omikron a meghatározó változat világszerte. A delta variáns elterjedtsége folyamatosan csökken, míg az alfa, béta és gamma változatok jelentéktelen mértékben terjednek - állapította meg jelentésében a szervezet.

"Azokban az országokban, ahol 2021 novemberében és decemberében nőtt az omikronos fertőzések száma, jelenleg csökken az esetek száma" - tette hozzá a WHO.

Az elmúlt 30 nap alatt elemzett mintákban az omikron variáns előfordulása 89,1 százalék volt.

A GISAID nemzetközi adatbankba letöltött adatok tanúsága szerint a korábban domináns delta variáns ma már csak a fertőzések 10,7 százalékát okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!