Régészet

2022.01.13. 14:58

Kitűnő állapotú római kori fafigurát találtak egy brit ásatáson (videó)

A rendkívül ritkának számító lelet egy vízzel telt árokból került elő Buckinghamshire-ben, az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb régészeti feltárásán, amely a 240 kilométer hosszú HS2 vasútvonal mentén folyik.

A régészek szerint az árokban az oxigénhiány segített megakadályozni, hogy a római kori figura az évszázadok alatt elrohadjon. A 67 centiméteres figurát egyetlen fadarabból faragták ki.

Jim Williams, a Historic England tudományos főtanácsadója a The Guardiannek elmondta, hogy 

a faragás minősége kitűnő, az alak pedig annál is izgalmasabb, mert ebből a korszakból ritkán maradnak fenn szerves anyagból készült tárgyak.

A Twyford közelében egy mezőn talált fafigura a derekánál összefogott, térdig érő tunikát viselő embert ábrázol. A fején talán kalap, esetleg különleges frizura lehetett, a lábai jó kirajzolódnak, bár a lábfejek és az alkarok elkoptak.

Több mint ezer régész dolgozik 2018 ősze óta legalább 60 különböző helyszínen a London és Birmingham közötti a HS2 első szakaszának útvonala mentén. 

A szakértők szerint jó, ha nemzedékenként egyszeri adódik ilyen lehetőség, amely segít fényt deríteni 10 ezer év történelmére.

Az útvonalat lézerszkenneléssel és geofizikai felmérésekkel térképezték fel, mielőtt az ásatások megkezdődtek volna. A régészeti vizsgálatot a törvények szerint kötelező volt elvégezni az építkezés előtt.    

A vaskortól a viktoriánus korszakig terjedő leletek között található a napokban felfedezett hatalmas római kori település Northamptonshire-ben, 16. századi kertek Warwickshire-ben és a világ legrégebbi vasúti kerekháza is Birminghamben, továbbá több tízezer emberi maradvány különböző temetkezési helyeken.

Alice Roberts, a BBC Digging for Britain című műsorának műsorvezetője szerint a HS2 útvonala mentén talált rendkívüli leletek is azt tanúsítják, hogy milyen gazdag az ország régészeti tája.

A leletek többsége múzeumokba kerül, de az olyan nagyobb építményeket, mint például a Northamptonshire-ben talált 10 méter széles római kori utat a vasút építése miatt lebontják.

A faragott figurát a york-i régészeti intézetben vizsgálják meg. A figura egy letört, és az árokban szintén megtalált darabját pedig radiokarbonos kormeghatározásra használják fel, hogy kiderüljön a lelet tényleges kora.

Borítókép: a faragott figura (HS2)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!