Különleges alkalom

2022.02.03. 06:40

Először állítják ki Európában A kis herceg kéziratát

Először állítják ki Európában a világ egyik legtöbb példányban eladott könyvének, Antoine de Saint-Exupéry (1900-44) A kis herceg című művének kéziratát.

A világirodalom örök kedvencének New Yorkban őrzött kéziratát Párizsban láthatja a közönség.

A párizsi Iparművészeti Múzeum (Musée des Arts Décoratifs) A la rencontre du Petit Prince (Ismerje meg a kis herceget) című tárlatán 600 kiállítási tárgy, köztük akvarellek, vázlatok, rajzok és fotók lesznek láthatók február 17. és június 26. között.

A francia író és repülőgép-pilóta világsikerré vált könyvét 1942-ben New Yorkban és Long Islanden írta, ahová a második világháború alatt szökött.

A kézirat azóta nem hagyta el az Egyesült Államokat. Ez a legnagyobb kincsünk 

- mondta a New York-i The Morgan Library & Museum igazgatója, Colin B. Bailley.

A különleges szőke kisfiúról szóló történet Saint-Exupéry utolsó munkája volt: 1944 júliusában, 44 éves korában repülőgépe lezuhant és meghalt. A gép darabjait csak évekkel később találták meg Marseille-től délre.

A könyvet először 1943 áprilisában adták ki New Yorkban, majd három évvel később Franciaországban. Több mint 200 millió eladott példánnyal ez a legismertebb, legtöbb nyelvre lefordított és legtöbbet olvasott francia irodalmi alkotás.

Borítókép: Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéhez készített akvarell illusztrációjának litográfiája a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2015. május 7-én (reprodukció/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!