Szuperélelmiszer

2022.02.19. 10:02

Tíz ok, hogy miért egyen tojást minden reggel

Számos vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat és tökéletes összetételű fehérjét tartalmaz, s ráadásul ezeknek minden egyes molekuláját 100%-ig hasznosítja is a szervezet. A tojáson kívül még egy ilyen élelmiszer létezik: az anyatej.

Ha ez nem lenne elég, hogy minden napot tojással indítson, a mindmegette.hu felsorol 10 igencsak meggyőző érvet, hogy ezentúl másképp legyen.

Segít, hogy egészségesnek nézzen ki

Már egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, melyek segítenek, hogy egészségesnek érezd magad: az E-vitamin a szelén segítségével megvéd néhány krónikus megbetegedéstől. Az A-vitamin védi a bőrt, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.

Segít, hogy idős korban jó erőben legyen

A tojás a legjobb összetételű fehérjével rendelkezik, fogyasztása fenntartja az izom funkcióit és lelassítja az izomcsökkenés mértékét. A pantoténsav segít lebontani az ételeket, és segíti a testi sejtek energiatermelését, a vas fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek termelésében és az oxigén szállításában, a cink pedig segíti az immunműködést, valamint a testszövetek növekedését és megújulását.

Védi a látást

A tojásban megtalálható két antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin biológiailag hatékonyabbak, mint más forrásból származó hatóanyagok. Segítik a makuladegeneráció kialakulásának megelőzését, mely betegség időskori vaksághoz vezethet.

Koleszterin és szív

A legújabb tanulmányok szerint egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. A tojásevés csökkentheti a vérnyomást, emellett a tojás nagyszerű forrása a kolinnak is, mely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

Hosszú ideig biztosítja a teltségérzetet

Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve a testsúly megtartásának elérésében. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltség érzetét, s ez hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

Segít, hogy egészséges baba szülessen 

Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.

Energiát ad

A riboflavin segíti a testi sejtek energiaellátását. A pantoténsav segíti az elfogyasztott ételek lebontását, és segíti a testi sejtek energiatermelését. A foszfor szükséges az egészséges csontok, fogak és a sejtmembránok számára. A foszfor szintén nélkülözhetetlen az energiatermelési folyamatokban.

Segít, hogy "szellemes" legyen 

Az agyi és idegi sejtek számára elengedhetetlen a kolin, mely javítja az emlékezőtehetséget és az agyműködést az emberi élet folyamán.

Erősíti a fogakat és a csontokat

Napi egy tojás tartalmazza azokat a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy csontjaid és fogaid megfelelő kondícióban legyenek. A kalcium segíti felépíteni és fenntartani az erős csontozatot és fogazatot.

Segít a fogyásban 

Egy nagy tojás csak 75 kalóriát, a napi szükséglet 3,7%-át tartalmazza. A tojás zsírösszetétele is nagyon kedvező: 1,5 g telített, 1,9 g egyszeresen telítetlen és 0,7 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely összetétel a legideálisabbnak vélt az emberi szervezet számára.

Borítókép: illusztráció

Címkék#tojás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!