A kivágott 12 percből 11-et állítottak vissza

2022.02.07. 12:10

Visszaállították a Harcosok klubja eredeti befejezését Kínában

Visszaállította a Harcosok klubja című 1999-es amerikai kultfilm eredeti befejezését a kínai Tencent streamingszolgáltató, miután óriási felháborodást váltott ki az új zárójelenet, amire a régit cserélték.

David Fincher filmje eredetileg úgy fejeződik be, hogy az Edward Norton alakította narrátor megöli elképzelt alteregóját, Tyler Durdent, akit Brad Pitt játszott, mielőtt felrobbannak a város épületei, hogy újraalakítsák a társadalmat – írta a BBC hírportálja.

 

A kínai verzióban ehelyett egy felirat jelent meg, hogy a hatóságok győztek. 

A változtatás heves vitát váltott ki, amelyben a mozifilmek cenzúrájával vádolták Kínát.

 

A Tencent legfrissebb verziójában a kivágott 12 percből mintegy 11-et állítottak vissza, csak a meztelenséget ábrázoló jelenetek maradtak ki.

 

A Tencent a múlt hónapban tette elérhetővé a filmet, amelynek végén – az eredetivel ellentétben – felirat jelent meg a képernyőn: „A Tyler által hagyott nyomon keresztül a rendőrség gyorsan felderítette az egész tervet, letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását.”

 

Hozzátették, hogy Tylert – eredetileg a narrátor képzeletének szüleményét -– elmegyógyintézetbe küldték kezelésre, majd kiengedték.

 

Több kínai néző, aki korábban kalózverziókban már látta az alkotást, felháborodott. Emberi jogi aktivisták haragját is kiváltotta a cenzúra.

 

Chuck Palahniuk, akinek 1996-ban íródott regénye alapján készült a film, a cenzúrázott változat megjelenésekor azt írta a Twitteren: 

„Szuper csodálatos! Kínában mindenkinek jár a boldog befejezés!”

Borítókép: Edward Norton és Brad Pitt a film egyik jelenetében (Fox 2000 Pictures / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!