A tűzoltókat segítik

2022.03.17. 12:49

A bozóttüzek elleni védekezést segíti egy új ausztrál laboratórium

Új laboratóriumot állított fel az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO), amely a bozóttüzek elleni védekezésben és a tüzek utáni helyreállításban nyújthat segítséget.

A National Bushfire Behaviour Research laboratórium csütörtökön nyílt meg Canberrában. A 2,1 millió ausztrál dollár (517 millió forint) értékű létesítményben a bozóttüzek viselkedését vizsgálják, azt kutatják, hogy mi gátolja őket, és hogyan lehet a legjobban reagálni rájuk.


Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a bozóttüzek Ausztrália legsúlyosabb megpróbáltatásai közé tartoznak, és tudomány, az ipar és a kormányzat összefogására van szükség a közösségek és a környezet megvédésére.


A 2019-es és 2020-as bozóttüzek idején a CSIRO tudósai a helyszínen dolgoztak és gyűjtöttek tapasztalatokat, hogy jobban felkészüljenek az egyre forróbbá, szárazabbá és hosszabbá váló bozóttüzes évszakokra és kezelésükre.


A 2019-20-as tűzvészek idején 34 ember vesztette életét és több mint 24 millió hektárnyi terület égett le.


Az új laboratórium berendezéseivel, amelyek között egy pirotron és függőleges szélcsatorna berendezés is található, a valóságos bozóttüzeket lehet ellenőrzött körülmények között, részletes elemzés céljából reprodukálni. A kutatással a bozóttüzek viselkedési dinamikáját, a tüzeket befolyásoló tényezőket és kölcsönhatásokat vizsgálják, ami segítséget nyújthat a tűzoltóknak.

Borítókép: az ausztrál katasztrófaelhárítás (DFES) által közreadott kép: bozóttűz a nyugat-ausztráliai Margaret River térségében 2021. december 10-én (MTI/EPA/DFES/Sean Blocksidge)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!