Egyedi tárlat

2022.03.10. 11:45

Először látható együtt Van Gogh mind a 15 Olajfaligete

Ezek a csodálatos festmények Van Gogh természetszeretetét és a művészet vigasztaló erejébe vetett hitét képviselik

 - mondta szerdán Emilie Gordenker, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója.

Maga a festő dél-franciaországi tartózkodásának legjobb és legfontosabb műveiként tartotta számon ezeket a képeket.

A holland festő 1889-ben Saint-Rémy-de-Provence-ban, a pszichiátrián töltött ideje alatt alkotta az Olajfaligeteket. Depressziós volt és valószínűleg súlyos elmezavarban szenvedett.

Ezekben a nehéz időkben vigaszt és támaszt talált a természetben - magyarázta Nienke Bakker, a kiállítás kurátora. Az olajfákban az ellenállóképesség szimbólumát látta.

A kórház körül sok olajfa állt, a festőt elbűvölték a csontos törzsek, a színek, a napfény játéka a kékesszürke leveleken. "Az olajfák nagyon jellegzetesek, és mindent megteszek, hogy ezt megragadjam" - írta testvérének, Theónak.

A depresszióval és elmezavarral küzdő Van Gogh vigaszt talált a természet ábrázolásában
Forrás: Evert Elzinga / ANP/AFP

Van Gogh eltérő perspektívákból, más-más napszakokban, az év különböző napjain festette a fákat. Volt, amelyik műteremben, sok a természetben készült. Kísérletezett a színekkel, a formákkal és a technikákkal.

Az Olajfaliget-sorozat a művész halála után először Theo tulajdonába került. Jelenleg 11, főként európai és egyesült államokbeli gyűjtemény részei, ritkán vagy sosem adják őket kölcsön.

Az amszterdami múzeumban március 11. és június 12. között tekinthetők meg a festmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!