Komoly is lehet

2022.03.06. 17:23

Mindig éhes? Ezek lehetnek az okok

Odafigyel arra, mit eszik és mikor, úgy érzi, minden szükséges tápanyagot megad a szervezetének, ennek ellenére szinte folyamatosan gyötri az éhség? Ez nem jelenti azt, hogy a teste valójában plusz kalóriákért kiállt: több magyarázata is lehet annak, ha állandóan éhesnek érzi magát.

Legtöbbször valamilyen betegség állhat a háttérben, de akár álmatlanság, állandósult szorongás vagy gyógyszer mellékhatása is okozhat kínzó, állandósult éhségérzetet. Nem kell megijedni, inkább figyelje meg a szokásait, életmódját és ha kell, kérjen segítséget. Itt a tíz leggyakoribb oka az indokolatlannak vélt éhségnek - írja a mindmegette.hu.

Depresszió

Az evés egy megküzdési mechanizmus lehet a szorongással küzdő vagy depressziós emberek számára. Ennek részben az lehet az oka, hogy a szervezetük nem termel elegendő „boldogsághormont”, azaz szerotonint, és az olyan ételek, mint az édesség, a kenyér – tehát az egyszerű szénhidrátok – fogyasztása növelheti ennek a hormonnak a szintjét. Az emberek ugyanis nem zellerrel próbálják felvidítani magukat, legyenek bármilyen egészségtudatosak is. Ez a megküzdési stratégia azonban könnyen visszaüthet, és ronthatja el a hangulatot: táplálkozási szakértők szerint akik egészségtelenül étkeznek, azoknál nagyobb valószínűséggel jelentkezik depresszió. Ördögi kör, amiből nehéz kitörni – de nem lehetetlen!

Stressz

„Harcolj vagy menekülj!” üzemmódban a kortizol nevű stresszhormon elárasztja a szervezetet, ami arra ösztönöz minket, hogy akkor is együnk, amikor fizikailag nincs szükségünk kalóriákra. Az éhség ilyen esetekben nem arra hívja fel a figyelmet, hogy a testneknek energiára van szüksége, pusztán a kortizol üzeni az agyunknak, hogy nem laktunk jó. Ez az folyamat az oka annak, hogy a stressz túlevésre késztet. 

Pajzsmirigy túlműködés

Ha állandóan éhes és többet eszik, mint máskor, de ez nem igazán látszik meg, akkor előfordulhat, hogy a panaszt a pajzsmirigyműködés zavara okozza. Ha ugyanis a pajzsmirigy túl sok hormont termel, az felpörgeti az anyagcserét és ennek eredményeként éhségérzet alakulhat ki. A pajzsmirigynek is fontos szerepe van a jóllakottság érzés kialakulásában, ezért a túlműködés miatti sóvárgást nehezebb kielégíteni. A pajzsmirigy túlműködés jele lehet még az állandósult fáradtság, rosszkedv, törékennyé vált körmök, hajhullás.

Túlsúly

A túlevés súlygyarapodáshoz vezethet, de egy ördögi körben maga az elhízás is állandóan éhessé tehet. A szervezetben felgyülemlett túlzott zsír miatt az egekbe szökhet az inzulinszint, aminek hatására az étvágy is megnő. Ráadásul a zsírsejtek kevésbé érzékennyé teszik a szervezetet a jóllakottság hormonjára, a leptinre. 

Hipoglikémia 

Az alacsony vércukorszintnek számos oka lehet, az étkezés kihagyásától a hasnyálmirigy-problémákig. De az eredmény ugyanaz: növekszik a pocak, miközben a test energialöketért könyörög. Tulajdonképpen ilyenkor a szervezet éhséggel jelezi, hogy még több energiára van szükség a sejtekben.

Cukorbetegség

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben is lehet ingadozó a vércukorszint –  ha nem, vagy nem jól kezelt betegségről van szó. A vércukorszint ingadozása pedig éhségérzetet válthat ki. A vércukorszint stabilizálásával távol tarthatjuk magunkat a szénhidrátban gazdag ételektől. 

Menstruáció

A menstruáció során bekövetkező hormonális változások kiválthatnak falásrohamokat. A testnek ráadásul ezeken a napokon több kalóriára van szüksége ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a szervezet extra igényeivel – ám az nem mindegy, hogy milyen étellel csillapítjuk az éhséget. 

Gyógyszerek

Növeli az étvágyat néhány gyógyszer mellékhatása. Ilyen például némely antidepresszáns, az allergia elleni készítmények egy csoportja vagy a szteroidok. Ha arra gyanakszik, hogy valamelyik gyógyszere állhat a fokozott éhségérzet mögött, ne hagyja abba a gyógyszer szedését, de konzultáljon az orvosával és keressenek olyan alternatívát, ami nem okoz ilyen mellékhatásokat.

Kiszáradás

Még akkor is, ha tényleg éhesnek érzi magát, előfordulhat, hogy félreértelmezi a jeleket, és a teste csupán vízért könyörög. Ha a szervezet kezd dehidratálttá válni – még mielőtt éreznénk a szomjúságot – éhséggel jelez, amit hajlamosak vagyunk félreérteni. Az ilyen jellegű probléma megelőzhető rendszeres vízivással (akkor is, ha nem vagyunk szomjasak). A cukros italok helyett ajánlott vizet vagy natúr gyümölcsteát, limonádét fogyasztani.

Álmatlanság

Az ajánlott hét-nyolc óra alvás nélkül a szervezet nehezebben tudja szabályozni azokat a hormonokat, amelyek ébredéskor szabályozzák az éhségszintet. Az éhséghormon, a ghrelin szintje megugrik, és akkor is táplálék után nyúlunk, ha a szervezetnek nincs szüksége a kalóriákra. Az alváshiányt ráadásul stresszként éli meg a szervezet, ami hormonális zavarokhoz vezethet (mint már írtuk).

Borítókép: illusztráció

Címkék#éhség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!