Lezuhant utasszállító

2022.03.22. 08:09

Nincs jele túlélőknek a dél-kínai repülőszerencsétlenség helyszínén

Nincs jele túlélőknek a hétfőn, a dél-kínai Kuanghszi tartományban lezuhant utasszállító becsapódásának helyszínén - jelentette több kínai sajtóforrás a helyszínen dolgozó mentőcsapatok jelentéseire hivatkozva.

A járatot üzemeltető China Eastern kínai légitársaság részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé. A légitársaság hivatalos weboldalának színeit fekete-fehérre változtatta a szerencsétlenséget követően. A baleset áldozatainak számát ugyanakkor még nem közölték hivatalosan, a mentési munkálatok folyamatban vannak.
   

Az egyelőre ismeretlen okból lezuhant Boeing 737-800-as típusú utasszállító fedélzetén 132 ember tartózkodott, közülük 123 utas és 9 főből álló személyzet. Egyes hétfői beszámolók szerint a fedélzeten 133 ember tartózkodott, ám később kiderült, hogy egy, a járatra jegyet váltott utas végül nem szállt fel a gépre.
 

Rendőrök egy ellenőrzőponton Langnan faluban, Wuzhou-ban, ahol a China Eastern MU5375-ös járata 2022. március 23-án lezuhant
Forrás: AFP

A kevesebb mint kétórás útidejű járaton közlekedő gép a VariFlight repülési információkat nyújtó platform adatai szerint 8800 métert meghaladó magasságon repült, amikor a felszállás után egy órával hirtelen a repülési magasság alá ereszkedett és a sebessége is csökkent. Percekkel később kapcsolata megszűnt a földi irányítóközponttal. A kínai médiában a becsapódásról közzétett felvételen az látszik, hogy a repülőgép csaknem függőleges szögben zuhant le.

Ezt a képernyőképet március 21-én készítette a Kínai Központi Televízió (CCTV) állami műsorszolgáltatója az AFPTV-n keresztül. Mentőcsapatok azt a helyet kutatják, ahol a repülőgép a hegyoldalba zuhant 
Forrás: AFP


   

A China Eastern a balesetet követően felfüggesztette az összes Boeing 737-800-as típusú gépének közlekedését. Az ország három legnagyobb légitársasága közé tartozó China Eastern több mint hatszáz gépből álló flottájának ezzel közel húsz százalékát vonták ki ideiglenesen a forgalomból.
   

A Boeing 737 MAX típusú utasszállítóinak közlekedését három éve állították le világszerte, két halálos balesetet követően. A hétfőn szerencsétlenül járt gép típusát azonban általánosan biztonságosnak tartják.

A MU5735-ös China Eastern járat utasainak hozzátartozói
Forrás: AFP


   

A hétfői balesettel a kínai polgári légiközlekedés 4227 napja tartó biztonságos repülési ideje szakadt meg. Kínában utoljára 2010-ben történt halálos kimenetelű légi baleset: akkor az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban zuhant le gép, 44 ember halálát okozva.

Borítókép: A mobiltelefonnal készített fotón az látható, ahogy elektromos berendezéseket szerelnek fel a repülőgép lezuhanásának helyszínén, a dél-kínai Guangxi Zhuang autonóm régióban, Tengxian megyében, 2022. március 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!