Érdemes vigyázni

2022.03.30. 15:05

Veszélyes járművek jelentek meg tömegesen a magyar utakon

A tavaszi munkálatok kezdetekor olyan járművek is felbukkannak a forgalomban, amelyek nehezíthetik a haladást.

A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely hazai útszakaszon felbukkanhatnak. Ilyenkor nő a balesetek száma is. Ha úti céljukat másképpen nem vagy csak legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, a mezőgazdasági járművek olyan útra is felhajthatnak a gyorsforgalmi utakon kívül, amelyen egyébként tiltják haladásukat – figyelmeztet az Agroinform nyomán az Origo.

A mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik a 2,55 méteres legnagyobb megengedett szélességi korlátozás. 4,5 méter szélességig kísérőjármű nélkül, felette kísérőjárművel közlekedhetnek a közutakon. 3 méteres szélesség felett ugyanakkor a gépen villogó sárga fénynek is működnie kell.

Fontos előírás ezekre a járművekre, hogy érvényes hatósági jelzéssel és kötelező biztosítással rendelkezzenek, világító- és fékberendezéseik kifogástalanul működjenek. Emellett az útra szennyeződést nem hordhatnak fel, szállított rakományuk szóródását pedig megfelelő eszközökkel meg kell akadályozniuk.

A mezőgazdasági gépek gyakori felbukkanása a közutakon megnöveli a balesetek számát is.

Bár a rendőrség külön a mezőgazdasági járművek baleseteiről nem vezet nyilvántartást, az Agroinform 2021-ben felmérést végzett ezeknek a baleseteknek a főbb jellemzőiről.

Az akkori több száz beérkező válaszból az derült ki, hogy a balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető személy, amíg 54 százalékában a másik résztvevő jármű sofőrjének felelősségét állapították meg. 13 százalékban ez a felelősség megoszlott a felek között. A felmérés adatai szerint a balesetben részt vevő mezőgazdasági jármű legtöbbször, az esetek 73 százalékában traktor volt, a traktorok négyötöde valamilyen kapcsolt munkagéppel közlekedett. 7 százalék mezőgazdasági tehergépkocsi, a többi esetben egyéb mezőgazdasági munkagép volt részese az eseménynek. A balesetek 37 százalékának oka a nem megfelelően megválasztott sebesség volt, további 28 százalékuk a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzése során következett be. A válaszok 13 százaléka a mezőgazdasági jármű műszaki hiányosságát, 7 százaléka a nem megfelelő kivilágítást, 6 százaléka pedig az ittas, bódult állapotban zajló vezetést tette a baleset fő okává.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában