Drasztikus lépés

2022.04.18. 06:45

A 13. éve tartó szárazság miatt korlátozhatják a vízfogyasztást Chilében

A kormány becslése szerint az elmúlt 30 évben 10-37 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége.

Közel 500 éves történetében első ízben korlátozni kényszerülhetnek a vízfogyasztást az 5,6 millió lakosú chilei fővárosban a rekordhosszúságú, 13. éve óta tartó szárazság miatt.

Példátlan helyzet alakult ki a város 491 éves történetében, amelyben kénytelenek vagyunk felkészülni arra, hogy nem lesz elég víz mindazoknak, akik itt élnek

– jelentette be hétfőn a Santiagót és az elővárosait magába foglaló régió kormányzója, Claudio Orrego.

A hatóságok 4 fokozatú vízkorlátozási tervet dolgoztak ki, amelynek egy enyhébb szakaszában csökkentik a nyomást a vezetékekben, a legsúlyosabb fázisában azonban rotációs alapon akár 24 órára is elzárhatják a csapot mintegy 1,7 millió ember számára.

Az aszály elhúzódása miatt erősen leapadt a főváros vizének többségét szolgáltató Maipo és Mapocho folyók szintje. A tervek szerint a folyók vízszintjének alakulásától függően döntenek arról, hogy 12, 6 vagy 4 naponta rendelnek-e el korlátozásokat. Mindegyik esetben más-más városrészben csökkentik a vízellátást.

A kormány becslése szerint az elmúlt 30 évben 10-37 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége Chilében, és 2060-ig további 50 százalékos csökkenés mehet végbe az ország északi és középső részén.

Ez az első eset a történelemben, hogy Santiago vízkorlátozási tervet készített a klímaváltozás súlyossága miatt. Fontos megérteni, hogy a klímaváltozás velünk marad, és nemcsak globális, hanem lokális is

– hangoztatta a kormányzó.

A korlátozások alól mentesülnek a belváros egyes részei, illetve azok a területek, ahol fúrt kutakból vagy egyéb módon oldják meg a vízellátást.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!