Friss felfedezés

2022.04.07. 10:04

Bejegyezték az ötvenezredik pókfajt

A legújabb ismert pók, amelyet egy kihalt dél-brazíliai őslakos törzsről, a minuanókról neveztek el, a pókok legnépesebb családjába, az ugrópókfélék közé tartozik.

Bejegyezték az ötvenezredik pókfajt, a Guriurius minuano nevű, Dél-Amerikában előforduló ugrópókot.

A Kimberly S. Marta brazil arachnológus és helyi kollégái által felfedezett pókot szerdán vették fel a Pók Világkatalógusba (World Spider Catalog, WSC), amelyet a svájci főváros, Bern természettudományi múzeuma gondoz.

A legújabb ismert pók, amelyet egy kihalt dél-brazíliai őslakos törzsről, a minuanókról neveztek el, a pókok legnépesebb családjába, az ugrópókfélék közé tartozik.

Az ugrópókoknak jellemzően nyolc szemük van, négy a fejük elején, kettő-kettő pedig a fej két oldalán. A fajnak kitűnő a látása.

A Guriurius minuano Brazília déli részén, Uruguayban és az argentin főváros, Buenos Aires környékén vadászik prédára a bokrokon és fákon.

Az első pókfaj 1757-ben történt tudományos leírása óta 265 évre volt szükség ahhoz, hogy eljussunk a feltételezett pókfajok feléhez, az ötvenezerhez - mutatott rá a berni múzeum.

Mivel a felfedezések üteme egyre gyorsul, szakértők szerint kevesebb mint 100 évre lesz szükség ahhoz, hogy az emberiség leltárba vegye a vélhetően létező 100 ezer pókfaj második felét is.

A pókok a legfontosabb ragadozók a szárazföldi élőhelyeken, az ökológiai egyensúly fenntartásában játszott szerepüket nem lehet eléggé megbecsülni - hangsúlyozza a múzeum közleménye.

A pókok évente 400-800 millió tonna rovart fogyasztanak el, ezzel ők a rovarpopuláció első számú szabályozói - írták a kutatók.

A Pók Világkatalógusban (https://wsc.nmbe.ch/#/) ingyenesen elérhető minden, amit a pókokról tudni lehet.

Borítókép: illusztráció

Címkék#pók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!