Veszteség

2022.04.26. 10:10

Csapdában pusztult el három ritka tigris

Indonézia Szumátra szigetén a súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigrisek három egyede esett csapdába és pusztult el – jelentette hétfőn a helyi rendőrség.

Egy nőstény és egy hím tetemét vasárnap találták meg Aceh tartomány Kelet-Aceh megyéjében, egy olajpálma-ültetvény közelében, lábukon hurokcsapda okozta sérülésekkel – mondta Hendra Sukmana helyi rendőrfőnök.
Egy másik nőstény tetemét mintegy 500 méterrel arrébb, órákkal később fedezték fel, a hurok szinte teljesen elvágta a nyakát – Sukmana elmondása szerint.
A rendőrség arra kérte a lakosokat és az ültetvényes cégeket, hogy ne állítsanak állatcsapdákat az erdőben olyan helyekre, ahol a vadak áthaladhatnak.
A tigrisek halálának okát állatorvoscsapat vizsgálja – mondta Agus Arianto, az aceh-i természetvédelmi hatóság vezetője. Hozzátette, hogy a tigristetemek környékén számos csapdát találtak, olyanokat, amiket a farmokon használnak vaddisznók elejtésére.
A szumátrai gazdák gyakran alkalmaznak hurokcsapdát a telhetetlen étvágyú, sokféle növényt felfaló vaddisznók ellen, a vadorzók pedig haszonszerzés céljából, védett vadak elejtésére.
Az indonéziai törvények értelmében aki védett állatot szándékosan elpusztít, akár öt év börtönnel és 100 millió rúpiás (2,4 millió forint) bírsággal sújtható.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a szumátrai a leginkább veszélyeztetett a tigrisalfaj az orvvadászat és az őserdei élőhelyek zsugorodása miatt. Vadon kevesebb mint 400 egyedük él a becslések alapján.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!