Izgalmas programok

2022.04.26. 19:12

Csütörtökön rendezik meg a Lányok Napját

Április 28-án rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 11. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat.

A kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolás és középiskolás diákok tapasztalatot szerezzenek a jövő munkahelyeiről. A szervezők közleménye szerint 

ezen a napon számos vállalkozás, valamint egyetem, kutatóintézet fogadja a fiatal lányokat, hogy bepillantást nyerhessenek a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba.
Idén 65 különböző programcsomagból válogathatnak a diákok.
A Lányok Napján a résztvevők megnézhetik, hogy készülnek a legmenőbb Audi-modellek vagy hogy hol tart most a 2023-as Atlétikai Világbajnokság helyszínének építése. Kipróbálhatják a 3D nyomtatást, programozhatnak és kódolhatnak és a mobilhálózatokról is hasznos tudást szerezhetnek. A programokra ellátogatók megtapasztalhatják azt is, hogy mennyire hangos egy bányarobbantás, hogy mivel foglalkozik a nukleáris törvényszéki analitikus vagy hogy hogyan lehet egy fiatal magyar lányból űrkutató.
Megtudhatják, miért fontos a kiberbiztonság, hogy milyen titkokat rejt egy szerverszoba vagy hogy mitől izgalmas egy biotechnológiai laboratórium. Építhetnek digitálisan irányítható üvegházat, bepattanhatnak egy kamionszimulátorba, eljuthatnak a 4-es metró láthatatlan részeibe, belebújhatnak egy hacker bőrébe és programozhatnak robotot. Kiderül, hogy kerül az internet a mobiljukra, de arra is választ kapnak, mitől lesz jó egy önéletrajz vagy hogy nőként milyen kihívásokkal kell szembenézniük a hagyományosan férfiasnak titulált pályákon.
Azoknak, akik személyesen egy helyszínre sem tudnak ellátogatni, a Lányok Napját útjára indító és szervező Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) játékos, interaktív online #énjövőm workshoppal készül.


A 2022-es Lányok Napja teljes programja ITT érhető el, emellett a résztvevők az esemény Facebook-oldalán és Instagram-csatornáján is tájékozódhatnak. Az események regisztrációhoz kötöttek.
A Lányok Napja programsorozat és a 2022. április 28-ai digitális különkiadás szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület. Az egyesület célkitűzése, hogy egyre több fiatal lány válassza a tudományos pályát, majd megkapja a megfelelő támogatást és a munkájáért járó elismerést.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!