Meglepetés

2022.04.09. 13:20

Ez lehet a világ kedvenc illata

Azok a szagok vagy illatok, amelyeket az emberek kedvelnek vagy nem kedvelnek, általában jellemzőek a kifejezetten eltérő kulturális hátterű egyénekre, ami a tudósok szerint evolúciós alapokra utalhat a látszólag univerzális szagpreferenciáink között. Egy új tanulmányban tíz különböző kulturális csoporthoz tartozó egyéneket kértek fel, hogy tíz egyedi illatot szagoljanak meg, majd sorolják őket „kellemességi sorrendbe". Az eredmények pedig meglepetéssel szolgáltak.

Azok a szagok vagy illatok, amelyeket az emberek kedvelnek vagy nem kedvelnek, általában jellemzőek a kifejezetten eltérő kulturális hátterű egyénekre, ami a tudósok szerint evolúciós alapokra utalhat a látszólag univerzális szagpreferenciáink között. Egy új tanulmányban tíz különböző kulturális csoporthoz tartozó egyéneket kértek fel, hogy tíz egyedi illatot szagoljanak meg, majd sorolják őket „kellemességi sorrendbe". Az eredmények pedig meglepetéssel szolgáltak – írja az Origo.

A szakemberek meg akarták vizsgálni, hogy az emberek szerte a világon azonos szagérzékeléssel rendelkeznek-e, és ugyanazokat az illatokat szeretik-e, vagy mindez inkább egy kulturálisan tanult dolog.
A szagok és illatok érzékelését a tudomány hagyományosan kulturálisnak tekinti, de megmutathatjuk, hogy a kultúrának nagyon kevés köze van hozzá – mondta Artin Arshamian, a svéd Karolinska Intézet idegkutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutatók messzire utaztak, hogy több kulturális környezetben végzett terepmunka adatait gyűjthessék össze: ezek különböző megélhetési módokat képviseltek Thaiföldön, Mexikóban, Ecuadorban és az Egyesült Államokban, és kiterjedtek többek között sivatagokra, trópusi esőerdőkre, hegyvidéki éghajlatra, tengerparti régiókra.

A résztvevők között számos vadász-gyűjtögető csoport, valamint több mezőgazdasági termelő közösség és egy csoport New York-i alany volt.

Vaníliarudat szagol egy gyermek Tahaa szigetén. Itt termesztik Francia Polinézia vaníliakészletének 70-80 százalékát. Az egész szigetet beborító vanília illat miatt a helyet Vanília-szigetnek is nevezik
Forrás: Antoine Boureau / Photononstop via AFP

A résztvevők minden meglátogatott helyen – összesen több mint 280 személy – tíz véletlenszerű, tollszerű szagkiosztó eszközt kaptak. Megkérték őket, hogy szagolják meg mindegyiket, majd rendezzék sorba azokat, a legkellemesebbtől a legkellemetlenebbig.

A legkellemesebb illat általában véve a vanillin (a vaníliakivonat fő összetevője), míg a következő legnépszerűbb az etil-butirát volt(amelynek gyümölcsös illata van és gyakran használják ízfokozóként gyümölcsízű ételekben). A harmadik helyre a linalool került, aminek virágillata van.

A Current Biology tudományos szaklapban publikált tanulmányban a legkevésbé népszerű szag az úgynevezett izovalersav lett, amelyről ismert, hogy csípős, kellemetlen szagú, és ami a sajthoz, szójatejhez és izzadsághoz köthető.

A közkeletű vélemény alapján az emberek szagok kellemességének besorolása a kulturális hagyományaikat, személyes érzékenységüket és egyetemes preferenciáik keverékét tükrözi. E hatások mértéke eddig azonban tisztázatlan maradt.

Arshamian csapata most úgy találta, hogy a kulturális hagyományok befolyása csak csekély szerepet játszik az emberek szagpreferenciájában,

a szagok vegyérték-rangsorai erősen és pozitívan korrelálnak az összes mért kultúrában. Más szavakkal: míg az emberek különbözőképpen rangsorolhatják és teszik is a különböző szagokat-illatokat, a megfigyelt eltérések nagy része személyes preferencia kérdése, nem pedig a kultúra tükröződése.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!