Furcsa viselkedés

2022.04.10. 13:20

Gyilkossági helyszínnek álcázzák egyes madarak a fészküket

Ha egy fészekben tollak vagy más maradványok találhatóak, bizonyíték lehet arra, hogy egy ragadozó járt ott.

Egyes madarak nagy, mutatós tollakat helyeznek el a fészkükben. De ahelyett, hogy feldobnák otthonukat, ezek a madarak inkább a fészeklopó szomszédokat próbálják elijeszteni ezzel – olvasható az Origo cikkében.

Karen Wiebe viselkedésökológus a kanadai Saskatoonban található Saskatchewani Egyetemen tanulmányozza az állatok viselkedését és az ökoszisztémát. Észrevette, hogy a madarak néha tollakat szőnek a fészkükbe, hogy szigetelést biztosítsanak. De Karen Wiebe és kollégája, Tore Slagsvold, a norvégiai Oslói Egyetem munkatársa azt is látta, hogy a madarak nagy tollakat helyeznek a fészkek felületére is. Ezek a tollak nem segítenének a melegítésben. A kutatók arra gondoltak, hogy a madarak talán üzenetet küldenek a díszítésekkel.

A fecskék és más lyukakban és üregekben fészkelő madarak esetében a fészkekért folytatott verseny nagyon vad lehet

– mondta Karen Wiebe.

A madarak sikoltoznak, kapálóznak és csipkednek néha megölve az ellenfelet. De ezek a lyukak veszélyt is rejthetnek. Baglyok, menyétek vagy más ragadozók leselkedhetnek bennük. Ha egy fészekben tollak vagy más maradványok találhatóak, bizonyíték lehet arra, hogy egy ragadozó járt ott. Ezek az odúk tehát nem biztos, hogy olyan kívánatosak.

Wiebe és Slagsvold azt feltételezte, hogy egyes madarak tollakkal próbálnak gyilkossági helyszínt teremteni. Céljuk elriasztani a versenytársakat.

Tavasszal, amikor a fészekverseny a leghevesebb, a tudósok fészkelődoboz-párokat állítottak fel. Az egyik dobozban fehér tollak voltak. A másikban vagy nem volt toll vagy fekete tollak voltak. A dobozok belsejében a fekete tollakat nehezebb volt észrevenni, mint a fehéreket. A kutatók videokamerák segítségével figyelték, hogyan reagálnak a dobozokra az odúfecskék, a kékcinegék és a légykapók. Megfigyelték, hogy a madarak mennyi ideig vártak a fészekláda felfedezésével. Ha a madaraknak több időbe telt, hogy belépjenek, az arra utalt, hogy az állatok megijedtek.

Meglepő eredményt hozott a vizsgálat

Mindhárom faj madarai tétován bújtak be a fehér tollú dobozokba. Amikor azonban a fészek előtt voltak tollak, a madarak azonnal felugrottak és megragadták azokat. Ez arra utalt, hogy a madarak nem féltek maguktól a tollaktól. A tudósok november 21-én a Royal Society Open Science című folyóiratban osztották meg eredményeiket.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#fészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!