Laci te, hallod-e?

2022.04.12. 18:05

Országos ürgelajstromra várják önkéntesek jelentkezését (videó)

A Föld napja hetén zajló okostelefonos ürgefelmérő akcióra április 15-ig lehet jelentkezni.

Komoly, ám nem különösebben megterhelő terepi felméréshez keres lelkes önkénteseket a Herman Ottó Intézet által koordinált Vadonleső Program. Előismeretek nélkül is most bárki bekapcsolódhat a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBMR) Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe egy önkéntesek számára készült okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás segítségével – írja a Vadonleső és a Kiskunsági Nemzeti Park nyomán az Origo.

 

Az applikáció, amely egyelőre csak Android rendszerű telefonokra érhető el, az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton.

 

A terepi munkához először is az önkéntessel előzetesen egyeztetett, a számára lehető legkönnyebben elérhető ürgés helyszínre segít majd eljutni az alkalmazás. 

A helyszínen összesen 1,5–2 km hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyukszámlálást kell egyénileg vagy kis csoportokban elvégezni, ez  nagyjából 1-1,5 órás elfoglaltságot jelent.

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, április 15-ig jelentkezzen az [email protected] címen. A jelentkezéskor működő e-mail-címet és azt a tartózkodási helyet kell megjelölni, amelynek közelében szeretné a felmérést elvégezni. A jelentkezők részletes tájékoztatást kapnak a szervezőkről.

 

Az országos ürgelajstrom izgalmas kihívás a résztvevőknek, az ürgék állományváltozásának hosszú távú nyomon követését végző szakembereknek pedig óriási segítség. 

 

Fürge ürge

Az ürge (Spermophilus citellus) a rágcsálók (Rodentia) rendjébe tartozó, 22-24 centi hosszú, karcsú testű, 7 centi farokhosszúságú állat. Fülei aprók, bundája hátán világos pontokkal tarkított sárgásszürke alapszínű, a hasoldalon rozsdasárga, míg a nyaknál fehér. Mellső végtagjai satnyábbak a hátsóknál. Nyílt, rövid füvű területek lakója.

A nappal aktív állat veszély esetén felegyenesedve jellegzetes füttyöt hallat, mely felhívja fajtársai figyelmét a közelgő ellenségre.

Más emlőssel nehezen összetéveszthető, könnyen felismerhető faj. Jelenlétét a 4-5 centi átmérőjű ürgelyukak felfedezésével is valószínűsíthetjük.

 

Az ürge élettevékenységében szigorú menetrendet követ az év során. Kora tavasszal a nagyobb termetű hímek jelennek meg először a felszínen. Miután megvívták párviadalaikat a legjobb területekért, végre a nőstények is előkerülnek. A párzási időszakot követően a nőstények fészket építenek a járatrendszer egy védett kamrájában. A vemhességi időszak, az ellés és a szoptatás június végén zárul le, a fiatalok ekkor kezdenek önállósulni. Ilyenkor kisebb csoportokat is láthatunk a felszínen együtt mozogni.

A hímek a párzást követően már nem foglalkoznak fajtársaikkal és területet sem védenek, ilyenkor már a táplálkozás köti le idejük nagy részét. A nőstények és a fiatalok csak nyár közepén kezdhetik meg a téli álomhoz szükséges zsírkészletek felhalmozását. Ebből adódik a téli álomra vonulás ütemezése is. A nagy, kifejlett hímek már augusztus közepén elvonulhatnak lezárt üregeik mélyére, a felnőtt nőstények szeptemberben jutnak olyan állapotba, hogy ezt megtehessék, míg fiatal állatokat akár még október vége felé is megfigyelhetünk a felszínen.

 

A téli álom során az ürge életműködései egészen lelassulnak, testhőmérséklete a környezet hőmérsékletére esik vissza, mely abban a mélységben a föld alatt sosem éri el a fagypontot. Szélsőséges esetben már mértek kevéssel fagypont alatti testhőmérsékletet is, amely nem okozott az állatnak maradandó károsodást.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#ürge

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!