Örömhír

2022.04.11. 18:05

Ritka csoda: kölyke született egy fogságból kiszabadított orangutánnak

Ritka örömhírként jelentette be egy indonéziai természetvédő szervezet, hogy hosszú várakozás után kölyke született egy illegális tartásból 2007-ben kiszabadított és a vadonba visszahelyezett nőstény orangutánnak Borneo szigetén.

A megfigyelőcsapat a mentett vadállatok reintegrációjára szolgáló Kehje Sewen esőerdőben látta meg az Ajeng nevű, immár 16 éves nőstényt a kölykével – közölte hétfőn a Borneo Orangutan Survival (BOS).


A nőstény orangutánok csak kevés utódot hoznak világra életük során, mert kölykeik 6-8 évig is mellettük maradnak. Ezért minden vadon született orangutánbébi „ünnep a természetvédelemnek”– hangsúlyozta Daniel Merdes, a BOS németországi csoportjának vezetője.


A szabadságban született bébi több mint reménysugár. Az orangutánok következő, valóban szabadon és vadon élő nemzedéke lassan, de biztosan növekszik az általunk védett területen– tette hozzá az aktivista.


Az egyéves Ajenget illegálisan tartották fogva háziállatként, amikor a természetvédők 15 éve kiszabadították. A BOS Samboja Lestari-i „erdei iskolájába” került, ahol okos és szorgalmas „diáknak” bizonyult, kilencéves korára minden olyan képességet elsajátított, amelyre egy vadon élő orangutánnak szüksége van.


A vadonba 2015-ben visszahelyezett nőstény aktív szerelmi életet élt, a legmenőbb őserdei hímeket szedte fel, csak a szaporulat váratott magára mostanáig – közölte a borneói orangutánvédő szervezet.


A majombébi nemét egyelőre nem tudják, a kicsi ezért még nevet sem kapott.

Borítókép: illusztráció
 

Címkék#orangután

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!