Ritka és hűséges

2022.04.22. 18:00

Visszatért a bagi fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe

A fekete gólyát a Budapest környéki állami erdőket kezelő Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében, Bag mellett figyelték meg.

Visszatért a fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe – tudatta az Origóval a parkerdő szóvivője. 

Visszatérésének különös jelentősége van a Föld napján, hiszen a fehér rokonánál sokkal kényesebb madárfaj az erdők természetességét kedveli. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy a faj megtalálta Magyarországon az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához is szükséges környezetet.

A fekete gólya egyik ritka madárfaj – fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és táplálékra, valamint környezetének természetességi állapotára.
Magyarországon éppen ezért sokkal sokkal kevésbé elterjedt, így kifejezetten nagy jelentősége van annak, ha megtelepszik egy-egy helyen. Még ennél is jelentősebb, ha vissza is tér.  

Most a Budapest környéki állami erdőket kezelő Pilis Parkerdő területén, Gödöllő közelében, Bag mellett figyeltek meg visszatérő fekete gólyát.

A Föld napja környékén különös jelentősége van ennek: azt jelzi, hogy a Parkerdő kezelésében lévő erdők természetessége a megfelelő erdőművelési rendszerekkel kezelve nemcsak fenntartható, hanem hosszútávon javítható is.

Borítókép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!