Érdekesség

2022.05.06. 15:00

A hétvégén nyitják meg ünnepélyesen az oklahomai Bob Dylan-múzeumot

Elvis Costello, Patti Smith és Mavis Staples zenészek is részt vesznek a hétvégén az oklahomai Tulsában a Bob Dylan Központ, az irodalmi Nobel-díjas költő és zeneszerző munkásságát bemutató múzeum és archívum megnyitóján.

Dylan, aki koncertkörútján néhány hete éppen Tulsában is járt, várhatóan személyesen nem jelenik meg a ceremónián, bár természetesen meghívták - mondta el Steven Jenkins, a központ igazgatója. Jenkins szerint Dylant, aki május 24-én lesz 81 éves, valószínűleg feszélyezné a tény, hogy még életében múzeumot szenteltek neki. A költő-zenész még mindig dolgozik, most éppen új műsorával lép fel Amerika-szerte.

When Bob was Bobby: memoir offers insider's look at enigmatic Dylan
Bob Dylan egy 1978-ban készült fotón
Forrás: AFP


    

A múzeumban egy stúdiót is felállítottak, ahol a látogatók producert játszhatnak, és "keverhetik" Dylan dalait, a kurátori túrán pedig bejárhatják Dylan karrierjének állomásait. Az archívumban több mint százezer anyag található, amelyek közül sokhoz csak kutatók férhetnek hozzá előzetes bejelentkezés alapján.
   

A múzeumban azoknak a látogatóknak is élményt akarnak nyújtani, akik nem sokat tudnak Dylan munkásságáról, de a fanatikus rajongókat is szeretnék meglepni. A megnyitóra Jerry Schatzberg fotós munkáiból rendeznek kiállítást, akinek 1965-ös Dylan-képe az épület háromemeletes homlokzatán látható.
   

Mivel Dylan még folytatja alkotói pályáját, a múzeum igazgatója bízik benne, hogy a gyűjtemény is tovább bővül majd.
   

Dylan 2016-ban adta el archívumát a tulsai székhelyű George Kaiser családi alapítványnak, amely az új Dylan-központtól csak pár lépésnyire lévő Woody Guthrie Center múzeumot is működteti.
   

Dylan az új múzeum kialakításába semmilyen módon nem szólt bele, de azt az öt méter magas fémszobrot, amelyet ő tervezett és készített, kiállítják az intézmény bejáratánál.
   

A Bob Dylan Központ május 10-én nyílik meg a látogatók előtt.

Borítókép: Bob Dylan

Címkék#Bob Dylan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!