Legendás vadnyugat

2022.05.31. 17:03

Egykori cowboyok tárgyai érkeztek a szegedi Móra-múzeumba

Egykori cowboyok viseletei, használati tárgyai érkeztek az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végén Legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás.

Fogas Ottó múzeumigazgató a műtárgyak keddi kicsomagolásakor elmondta, a tárlatot azzal a céllal szervezik, hogy megidézzék a cowboyok és indiánok legendás világát, amelyet a mai 40 év fölötti korosztály gyermekkori olvasmányaiból ismert meg. Be szeretnék mutatni ugyanakkor a valóságot is: azt a rendkívül emberpróbáló életformát, mellyel az amerikai nyugaton élők szembesültek, és ennek megjelenését a kultúrában, a filmekben.
Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból kilencven tárgy érkezett Szegedre. Cowboyok komplett viseletei - kalapok, ingek, nadrágok, csizmák - használati tárgyai - nyergek, kengyelek, sarkantyúk - és néhány különleges relikvia, például seriffcsillag. Mivel a tárgyak többsége bőrből és szövetből készült és egykor valóban használatban voltak, a mintegy tízezer kilométeres szállítás során különös figyelmet kellett fordítani a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra - közölte az igazgató.

Hamar Edina, a szegedi Móra Ferenc Múzeum restaurátora egy 1900 körüli fém sarkantyút vizsgál az amerikai Oklahomából érkezett cowboy-kiállítás anyagának kibontásán 2022. május 31-én
Forrás: Rosta Tibor / MTI

A Múzeumok Éjszakáján megnyíló tárlaton a cowboyok és indiánok mindennapjait, szokásait, hozzájuk kapcsolódó történeteket és legendákat ismerhetnek meg az érdeklődők. 

A kiállításon bemutatják a cowboyok legendás fegyverének, a revolvernek tucatnyi típusát, a kezdeti, egy lövés leadására képes pisztolytól, a kettő vagy négy lövés leadására alkalmas több csövű változaton át a forgótáras fegyverekig. Ezek a pisztolyok az eltérő amerikai és európai jogi szabályozás miatt azonban magyarországi gyűjteményekből érkeztek Szegedre - tudatta a szakember.

Borítókép: egy 1850 körül készült colt az Oklahomából érkezett cowboy-kiállítás anyagának kibontásán, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2022. május 31-én (MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!