Éljenek a méhek!

2022.05.11. 17:55

Hazánk ad otthont Európa legnagyobb beporzótárlatának

Ha eltűnnének a gerinctelenek, akkor az ökoszisztéma teljesen összeomlana.

Európa legnagyobb beporzótárlata nyílt meg szerdán a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az év végéig látható kiállítás a méhek és más beporzók pusztulására, annak következményeire hívja fel a figyelmet.

A természet fenntarthatóságával foglalkozó tudásnak akkor van értelme, ha megmutatjuk, mit jelent a hétköznapokban. A beporzó tevékenységnek Magyarországon 100 milliárd forintokban mérhető haszna van. A kiállítás demonstratív, interaktív, kézzel fogható formában mutatja be, milyen sok tennivalónk van a méhet megmentésében

– mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára.

Mint fogalmazott, a magyar kormány elkötelezett a fenntarthatóság mellett.

BROSS Péter; KOVÁCS Zoltán; RÚZSA Magdi; VIDA József
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

A Tehetsz méh többet! – Zümmögés a múzeumban című tárlat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Tehetsz méh többet! program közös munkájával valósult meg.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója kiemelte:

A múzeum elmúlt időszakban nyílt kiállításai közül ezen dolgozott együtt a legtöbb intézmény és szervezet. A mostani tárlat koncepciójáról és látványvilágáról a kanadai Ontario Science Centre-rel is egyeztettek.

Vida József, a 2020-ban indult Tehetsz méh többet! program alapítója megemlítette, hogy az Egyesült Államok több régiójában szinte teljesen eltűntek egyes vadon élő beporzók. A gazdák kénytelenek komoly pénzeket fordítani arra, hogy házi méhekkel pótolják őket. A beporzók pusztulásának veszélye mellett a Tehetsz méh többet! programmal a mézfogyasztást is népszerűsítik.

A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a házi méh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését.

Apiterápiás ház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt célcsoportja az iskolás korosztály. A tárlat egyik különlegessége, hogy a bemutatótérhez vezető folyosót egy évig a Tehetsz méh többet! kampány óvodai rajzpályázatára érkezett mintegy 6300 rajz díszíti havi váltásban, amelyeket 6 ország 468 településének 707 óvodájából küldtek be.

Gyerekeink élete múlik az ügyön

A 250 négyzetméteres kiállítási terület első része a különböző beporzók életére, munkájára és a természetben betöltött szerepére fókuszál, központi eleme egy személyautó nagyságú, 3D-nyomtatással is készült, virágport szállító méh és egy számítógép-vezérelt méh. A tárlat 2. része átfogó képet ad a méhészetről és a méhészeti eszközök, kaptárak fejlődéséről, a mézkészítés folyamatáról, valamint bemutatja a beporzók növénytermesztésben és élelmezésben betöltött pótolhatatlan szerepét. A növényi alapú élelmiszerek 70 százalékának előállításához szükség van a beporzók munkájára, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek. Az ENSZ szerint a beporzók, főként a méhek és a lepkék több mint 40 százalékát fenyegeti kihalás.

KOVÁCS Zoltán; TESSELY Zoltán; VIDA József
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a 96. születésnapját 4 nappal ezelőtt ünnepelte Sir David Attenborough természettudós, akinek gondolatát vitték tovább a kiállítással:

Ha mi és a többi gerinces máról holnapra eltűnnénk, a fennmaradó élővilág nagy része ezt átvészelné. De ha a gerinctelenek tűnnének el, az ökoszisztéma összeomlana.

Mint elhangzott, a világon mintegy 25 ezer méh faj él, Magyarországon 700 van jelen.

Anyaként még inkább látom, milyen fontos, hogy vigyázzunk a méhekre, mert nagyon sok minden múlik rajtuk. Fontos, hogy minél korábban fel tudjuk hívni a gyerekek figyelmét a téma fontosságára, hiszen az ő életük múlik rajta

– mondta Rúzsa Magdi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete a megnyitón.

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!