Örök rejtély

2022.05.09. 17:25

Kiderült, miért nem érdekli a tiniket, amit az anyjuk mond

A serdülőkorúak agyával kapcsolatos új kutatások meglepő dolgokra mutattak rá.

Sokszor hangzik el a kérdés:

Egyáltalán figyelsz te rám?

Ez egy olyan kérdés, amelyet a csüggedt szülők tesznek fel gyakran a tinédzsereknek. Az őszinte válasz pedig valószínűleg egy nem lesz. A tudósok szerint azonban nagyon nehéz őket ezért hibáztatni. A serdülőkorúak agyával kapcsolatos új kutatások ugyanis azt sugallják, hogy bizonyos hangokra adott reakcióik idővel megváltoznak, így az édesanyjuk hangját úgymond kevésbé hallják – olvasható az Origo cikkében.

A 12 évesnél fiatalabb gyermekek agya robbanásszerű idegi válaszreakciót mutatott az anyjuk hangjára, ami aktiválta a jutalomközpontokat és az érzelemfeldolgozó központokat is. A gyerek 13. születésnapja körül azonban változás történik.

A Journal of Neuroscience tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az anya hangja ekkor már nem váltja ki ugyanazt a neurológiai reakciót. Ellenben nemtől függetlenül egy tinédzser agya jobban reagál minden más hangra. A változások annyira nyilvánvalóak, hogy a kutatók pusztán az alapján, meg tudták tippelni egy adott gyerek életkorát, hogy agyuk hogyan reagált az anya hangjára.

Ahogy egy csecsemő rá tud hangolódni az anyja hangjára, úgy egy serdülő automatikusan az újszerű hangokra figyel. Tiniként nem tudjuk, hogy ezt csináljuk, egyszerűen a barátainkkal és az új társainkkal szeretnénk időt tölteni. Az elme pedig egyre érzékenyebb, jobban vonzódik ezekhez az ismeretlen hangokhoz

– magyarázta Daniel Abrams, a Stanford Egyetem pszichiátere a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutatók azt gyanítják, ez annak a jele, hogy a tizenévesek agya elkezdi kifejleszteni a szociális készségeket. Vagyis egy kamasz nem szándékosan zárja ki a családját, az agyuk egészséges módon éppen így működik.

Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a kisgyermekek esetében az anya hangja fontos szerepet játszik egészséges fejlődésben. Befolyásolja a stressz-szintjüket, a szociális kötődésüket, a táplálkozási készségeiket és a beszédfeldolgozásukat is. Tehát logikus, hogy a gyermek agya komoly összhangban van a szülő hangjával. De mindenki életében eljön az a pont, amikor az édesanyán kívül más embereket hallgatni úgymond előnyösebb.

Amikor úgy tűnik, hogy a tizenévesek lázadnak, mert nem hallgatnak a szüleikre, az csak azért történik, mert jobban odafigyelnek az otthonukon kívüli hangokra

– mondta Vinod Menon, szintén a Stanford Egyetem idegkutatója.

Az eredmények ugyanazokon az fMRI-eredményeken alapulnak, amelyek szerint a 12 év alatti gyermekek agyi körei szelektíven kapcsolódnak az anyai hanghoz. Ha azonban a vizsgálatot 22 tinédzserre (13 és 16,5 év közötti fiatalokra) terjesztették ki, az anya hangja már nem gyakorolt ugyanilyen hatást.

A mostani tanulmány eredményei az elsők, amelyek arra utalnak, hogy az életkor előrehaladtával a hallásunk egyre kevésbé koncentrálódik az anyánkra, és ehelyett inkább sokféle ember hangjára fókuszál.

Eszerint ezek a változások kulcsfontosságú részei lehetnek az egészséges szociális fejlődésnek, lehetővé téve a tinédzserek számára, hogy jobban megértsék mások nézőpontját és szándékait.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#tinédzser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!