A falu kincse

2022.05.29. 15:10

Visszatért Rembrandt-festménye a francia Mas-d'Agenais templomába

Hat év után visszatérhetett Rembrandt Krisztus a kereszten című festménye a franciaroszági Mas-d'Agenais templomába, ahonnan átmenetileg biztonsági okok miatt kellett Bordeaux-ba szállítani.

Az 1500 lelkes települést a leggazdagabb francia faluként is emlegetik az önkormányzata tulajdonában lévő Rembrandt-festmény miatt. A képet a németalföldi mester 1631-ben, 25 évesen festette.
A 100 centiméterszer 73 centiméteres alkotást 1804-ben Xavier Duffour, a napóleoni hadsereg kapitánya, a falu szülötte, a falu plébániának adományozta.  Egy évszázaddal később, az egyház és állam szétválásakor került a kép a falu tulajdonába.
A képet 1918-ban műemlékké minősítették, de csak 1959-ben hitelesítették Rembrandt alkotásaként, amikor a Louvre-beli restaurálásakor előkerült a korábban nem látható híres szignó: RHL, azaz Rembrandt Harmenszoon of Leiden.
A festményt 2011-ben kölcsönadták a Louvre Rembrandt és Krisztus alakja című kiállítására.

A műkincset évtizedeken át egy egyszerű, fából készült szekrényben vagy vitrinben tárolták, mindenféle biztonsági intézkedés nélkül, úgyhogy bárki ellophatta volna 

– idézte fel Claude Lagarde polgármester.
Hat évvel ezelőtt ezért átmenetileg átszállították a bordeaux-i Saint-André székesegyházba. Innen került most vissza az értékes mű Mas-d'Agenais-ba, a falu román stílusú templomába.
A város vezetése egy új, ultrabiztonságos vitrint állított fel a festmény tárolására.
A kamerákat, érzékelőket és riasztókat tartalmazó biztonsági rendszer a polgármester szerint is megnyugtatóan biztosítja a kép védelmét.
A Sud-Ouest napilap által megkérdezett aukciósház 2021-ben 90 millió euróra (35 milliárd forintra) becsülte a festmény értékét, ami a Mas-d'Agenais 70 évnyi költségvetésének felel meg. 

A közösség azonban nem gondolkodik az eladásáról. A festménynek a frissen felújított templomban való elhelyezése a helyiek szerint komoly turisztikai vonzerőt jelent majd.

Borítóképünkön Rembrandt Krisztus a kereszten című festménye Fotó:  Philippe Lopez/AFP)
 

Címkék#Rembrandt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!