Jó részét újrahasznosítják

2022.06.21. 20:00

Több mint 1500 zsák szemetet gyűjtöttek össze a III. Tisza-tavi PET Kupán

Rekord mennyiségű, 1549 zsák szeméttől mentesítették Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán a Tisza-tavat a III. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői - közölték a szervezők kedden.

Több mint 200 zsák hulladék összegyűjtésével a versenyt a  TiszaiJAK családi csapat nyerte, a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak járó, Tisza-tó Hőse elismerést a DHL Clean Up Hungary vehette át - közölték.

Második helyen az ERSTE Green végzett, a harmadik helyen tavalyi eredményét ismételte meg a Decathlon csapata.

A főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot az árterekben gyorsan benövi a természet, ezért - a sűrű vízparti erdőben - nem volt könnyű dolga III. Tisza-tavi PET Kupán rajthoz álló négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi résztvevőkből álló csapatnak, amelyek leginkább vízen úszó műanyag palackokat gyűjtöttek össze, de találtak hűtőgépdarabokat, tévékészüléket, autókarosszériát, különféle szigetelőanyagokat, valamint veszélyes hulladékot: festéket és olajos hordókat is.  

A versenyen gyűjtött hulladék újrahasznosítható része, csaknem 70 százaléka magyar vállalkozások munkájának köszönhetően kerül vissza az anyagok körforgásába.

Mint írják, a PET Kupa civil szervezetként mára a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát a közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!