A függés nem játék

2022.07.18. 13:33

A céltalan netezéssel tönkre tesszük rövidtávú memóriánkat

Kutatások szerint az internetfüggőség már nemcsak a gyerekeket, de az időseket is veszélyezteti. A napi három-négy óra szörfözés a neten demenciához is vezethet.

Az időseket többnyire arra biztatjuk, hogy ismerjék meg és használják a technika vívmányait. Pedig az internetfüggőség már a nagyszülők körében is megfigyelhető. Van olyan, aki napi négy–öt órán keresztül nyomkodja az okostelefonját.

Kétféle internethasználatot különböztetünk meg. Az egyik, ha van konkrét célunk, amiért felmegyünk az internetre. Ezt termékeny, pozitív internethasználatnak nevezzük – mondta Jászberényi József gerontológus, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában - számolt be a hirado.hu.

Példaként említette, amikor beszélünk egy ismerőssel vagy utána olvasunk valaminek, esetleg megnézünk egy receptet.

Kiemelte, nagyon veszélyes lehet az öntudatlan szörfözés, amikor órákon keresztül csak lépegetünk oldalról oldalra.

Ez azért is különösen veszélyes, mert a rövid távú memóriánkat bombázzuk szét – hívta fel a figyelmet.

A szakértő szerint az internetfüggőség elkerülése érdekében érdemes mindig egy konkrét céllal felmenni az internetre. Ha pedig elolvastuk vagy  megbeszéltük, amit szerettünk volna, tehát, amikor elértük a célunkat, akkor tartsunk egy kis szünetet.

Hozzátette, akkor beszélhetünk valakiről függőként, ha saját magának vagy a környezetének láthatóan károkat, zavarokat okoz azzal, hogy valami eluralkodik rajta. A problémás internethasználó napi tevékenységének és idejének jelentős részét teszi ki az internetezés, és a hozzá kapcsolódó egyéb tevékenységek.

Amikor pedig nincs feljelentkezve az internetre, az internetfüggő személy akkor is az online jelenlétről gondolkodik, arról álmodozik, vagy akár éjjel arról álmodik.

A problémás használó napi internethasználati ideje jóval több, mint egy átlagos használóé, emellé társul az internethasználat kényszeres jellege és az internethasználat kontrolljára való képtelenség.

A kényszeres használat azt jelenti, hogy a használó nagyfokú szorongást vagy egyéb negatív érzelmet él át, amely enyhül, ha feljelentkezik az internetre, ezért újra és újra internetezik, amikor ezt a belső feszültséget átéli.

A kutatások azt mutatják, hogy sok olyan tünete van az internetfüggőségnek, ami hasonló a kémiai szerekkel (alkohollal, drogokkal) – hívta fel a figyelmet Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus.

A szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy az internetfüggőség kialakulásának elkerülése érdekében próbáljunk meg konkrét céllal internetezni, és ne szörföljünk céltalanul interneten órákig.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!