Szabadegyetem és diáktábor

2022.07.05. 18:40

Tusványos a nemzeti összetartozás és a nemzeti élni akarás egyedülálló műhelye

A székelyföldi Tusnádfürdőn július 19-24. között tartják a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort.

Tusványos a nemzeti összetartozás és a nemzeti élni akarás egyedülálló műhelye - fogalmazott Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt a szabadegyetem és a fesztivál máig egyedülálló és innovatív ötvözetének nevezte a rendezvényt, ahol

27 sátor és négyszáz program várja az érdeklődőket.

Kiemelte:

több tízezer vendéget várnak Tusnádfürdőre, akár hatvanezren is felkereshetik az idei programokat.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Tusványost a nemzeti identitás és a szuverenitásfelfogás egyedülálló műhelyének nevezte, valamint kiemelte, hogy a szövetségépítés platformjaként is tekintenek Tusványosra. Úgy fogalmazott: tartós szövetségeket csak szilárd értékrendre alapozva lehet építeni.

A szabadegyetemi programokról szólva Németh Zsolt elmondta: elfogadta a meghívást Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, az európai jövőképről fog eszmét cserélni Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, valamint pártpolitikai kerekasztalt is rendeznek Molnár Zsolt (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP), Nacsa Lőrinc (KDNP) és Kocsis Máté (Fidesz) magyar parlamenti képviselők részvételével.

NÉMETH Zsolt; TORÓ T. Tibor
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke (b-j) a sajtótájékoztatón
Forrás: Kovács Anikó / MTI

Hozzátette: a sportvilágból is számos résztvevőre számítanak, köztük Marco Rossira, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányára, valamint Világi Oszkár (DAC), Diószegi László (Sepsi OSK) és Zsemberi Ferenc (Topolya) labdarúgóklub-tulajdonosra is.

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke örömét fejezte ki, hogy 2019 után a koronavírus-járvány miatti két év kihagyást követően ismét meg tudják tartani a szabadegyetem programjait.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a rendezvényt olyannak szeretnék megtartani, amilyennek az alapítók megálmodták. Az idei beszélgetések négy nagy témakört érintenek:

  1. a szomszédban zajló háborút,
  2. Európa jövőjét,
  3. a gazdasági és környezeti válságot, valamint
  4. a nemzetpolitikát

- ismertette.

Az Anna and the Barbies koncertje a 2019. évi Tusványoson
Forrás: Veres Nándor / MTI

Tájékoztatása szerint a fő programoknak, beszélgetéseknek a Lőrincz Csabáról elnevezett sátor, a nemzetpolitikai témáknak a Bethlen Gábor Alapítvánnyal partnerségben kialakított Bethlen Gábor-sátor, a külpolitikai rendezvényeknek a Bánffy Miklós-sátor ad helyet, és együttműködnek a Hagyományok Házával is.

Az idei rendezvény nagyszínpadán, a Petőfi színpadon fellép a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, a Tankcsapda, a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is.

Borítókép: Fiatalok a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) érkeznek az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én, forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!