Árverés

2022.07.01. 18:00

Több mint 10 millió euróért kelt el A gondolkodó egy bronz másolata

Auguste Rodin (1840-1917) francia szobrász A gondolkodó című művének egy, az eredetivel megegyező méretű bronz másolata 10,7 millió euróért (4,2 milliárd forint) kelt el egy csütörtöki párizsi árverésen.

A Christie's aukciósház előzetesen 9 és 14 millió euró közötti leütési árral számolt a Rudier rangos párizsi öntödében 1928 táján készült szobor esetében.   

A művészettörténet egyik leghíresebb alkotásából mintegy 40 autentikusnak tekintett változat készült az alkotó életében és halála után, különböző méretekben. A csütörtökön áruba bocsátott példány 71,5 centiméteres, ugyanakkora, mint a mintául szolgáló legelső, 1880-as változat.   

A gondolkodó legdrágább változata 15,3 millió dollárért (mai árfolyamon 5,8 milliárd forintért) kelt el 2013-ban a Sotheby's New York-i árverésén. 

Emblematikus művét Rodin egy másik főművéhez, A pokol kapujához tervezte, és az eredetileg A költő címet viselte, mivel az alkotó Dantét, a középkori itáliai költőt, az Isteni színjáték szerzőjét akarta ábrázolni, amint a művén dolgozva előrehajol, hogy megfigyelje a Pokol bugyrait.   

A gondolataiba merült figurát 1888-ban A pokol kapujától külön, önállóan is kiállították, így végül független műalkotássá vált. 

A gondolkodó szobrát elsőként 1904-ben készítették el nagyobb méretben, életnagyságú változatai még népszerűbbé váltak, mint az eredeti méretűek. 

Auguste Rodin először ábrázolta az emberi testet a maga természetes szépségében a lelkiállapotok és érzelmek kifejezésére. A mestert hosszú évtizedeken keresztül a modern kor Michelangelójaként tisztelték.

Borítókép: az árverésre kikiállított Rodin szobor/ALAIN JOCARD / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!