Nem boldogok a sajtkészítők

2022.08.08. 19:30

A példátlan aszály miatt eltűnhet a sajt is a polcokról

A legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség elnöke arra kéri a forgalmazókat, hogy emeljék meg a tej eladási árát, mivel a termelőkre egyre több teher nehezedik, az aszály miatt nem tudják etetni az állataikat, ami tejhiányhoz vezethet. Ha nem lesz tej, akkor pedig sajt sem lesz, ami komoly nehézségeket okoz Franciaországnak és Svájcnak is.

Franciaországban nem enyhül a kánikula és – mivel még mindig nincs csapadék –, az extrém aszály vége sem várható az elkövetkező napokban. A szárazság nagy csapást mért a mezőgazdaságra, szinte alig lesz termés és az állatok etetéséhez nélkülözhetetlen takarmányból is hiány lesz. A témával kapcsolatban adott interjút a France Info nevű lapnak a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA elnöke, aki aggodalmát fejezte ki az elkövetkező hónapok tejtermelése miatt és arra kérte a forgalmazókat, hogy emeljék meg a tej eladási árát, ugyanis jelenleg minden teher a termelőkre nehezedik – írja a V4NA hírügynökség.

Christiane Lambert szerint

az, hogy idén ősszel és télen lesz-e elég tej a boltokban, attól függ, hogy meddig tart az extrém szárazság.

Ami az árakat illeti, az FNSEA elnöke arra kéri a forgalmazókat, hogy drágábban adják a tejet, ami jelenleg Franciaországban a legolcsóbb, miközben a termelők minden költsége növekszik. Összehasonlításképp azt is elmondta, hogy Németországban 1 euróba kerül egy liter, míg Franciaországban 74 és 78 cent között mozog az ár. A termelők kiadásait ráadásul az ukrajnai háború is megnövelte, az állati takarmány és az üzemanyag ára megduplázódott, a műtrágyáé pedig megháromszorozódott.

Jelenleg tehát nincs elég takarmány az állatok számára, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy már akár idén ősszel vagy télen nem lesz elég tej Franciaországban. A súlyos tejhiány pedig tovább gyűrűzik és ezáltal az ország elsőszámú gasztronómiai szimbóluma, a sajt gyártása is veszélybe kerülhet 

írja a L’Est Républicain napilap. A svájci határ mentén lévő Doubs megyében a tejelő tehenek különösen érzékenyek a szárazságra és egyre kevesebb tejet adnak, a csökkentett mennyiség pedig komoly negatív hatással lehet a régióban jellemző Comté sajt előállítására. A megyét június óta sújtó szárazság miatt kialakult takarmányhiány következtében földrajzi elhelyezkedéstől függően 10 és 45 százalék közötti csökkenés is lehet a tejtermelésben, ami kihat a sajt gyártására is. Gérard Coquard, a megyei szakmaközi szakszervezeti bizottság ügyvivője arról beszélt a lapnak, hogy az idei év az egyik legnehezebb időszak sajttermelők számára, minden bizonnyal csökkenni fog az előállított sajt mennyisége, ami óhatatlanul az árak emelkedéséhez vezet.

Ám nem csak Franciaországban vannak gondban a sajtkészítők, a Le Temps nevű svájci lap arról számol be, hogy a méltán híres Gruyère sajt előállítása is veszélybe került a rendkívüli szárazság miatt. Általában októberben szokták leterelni a marhákat a magasan fekvő alpesi legelőkről az alacsonyabban lévő sík területre legelni, de ezt most a rendkívüli időjárási viszonyok miatt korábban el kell kezdeni, mert a fenti területeken már nincs mit enni az állatoknak.

A súlyos vízhiány miatt inni sem tudnak a tehenek, ezért a gazdák teherautókkal, a nehezen megközelíthető helyekre pedig helikopterrel szállítják a vizet a jószágoknak – derül ki a cikkből.

Frédéric Ménétrey, a Fribourgi Agrárkamara igazgatója arról beszélt a lapnak, hogy az idei évben rendkívüli a vízhiány, a Jura-hegység 200 hegyi legelőjéből 60 súlyos vízhiányban szenved. Ezt tetézi a hőség, ami miatt a magasan fekvő alpesi legelőkön teljesen kiszáradt a fű, így az extrém időjárási körülmények akár 20-30 százalékos tejtermelési veszteséget is okozhatnak egyes hegyi legelőkön.

A felsorolt nehézségek miatt nagy valószínűséggel jelentősen visszaesik majd a Gruyère sajt előállítása, sőt, Dominique de Buman, az Alpesi Sajttermelők Fribourgi Szövetkezetének elnöke szerint a megnövekedett kereslet miatt az sem kizárt, hogy hosszú távon hiánycikk lesz ez a sajt.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!