Világnap

2022.08.01. 08:24

A szülők tudják, hogy az anyatej a legjobb a babának

Tízből kilenc magyar egyetért azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbabának – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért legfrissebb kutatásából, amely az anyatejes táplálás világnapja alkalmából készült. Magyarország nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik az anyatejes táplálás elterjedtsége kapcsán, amiben a védőnőknek jelentős szerepe van.

Forrás: Shutterstock

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatása szerint – amely az anyatejes táplálás és a védőnők fontosságára hívja fel a figyelmet – tízből kilenc magyar, vagyis 92 százalék úgy gondolja, hogy az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására. 

Amikor az anyatej és a tápszer közül kell választani, mindössze egy százalék mondja azt, hogy a tápszer a jobb, 81 százalék szerint az anyatej és 17 százalék szerint mind a kettő megfelelő. A megkérdezettek 36 százaléka szerint az az ideális, ha legalább egyéves koráig kap anyatejet a baba, de csaknem harmaduk, 31 százalék szerint egy évnél is tovább, igény szerint bármeddig táplálható a kisbaba anyatejjel.

Az anyatejes táplálás Magyarországon kifejezetten népszerű, amit jól mutat, hogy a legtöbb magyar nagyon pozitívan vélekedik az anyatej jelentőségéről. A magyarok egyöntetűen (97 százalék) úgy gondolják, hogy az anyatej minden cseppje kincs. Nyolcvan­nyolc százalék egyetért azzal, hogy az anyatejjel táplált babák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, 84 százalék szerint pedig az anyatejes szoptatás egy életre megalapozza a szoros anya–gyermek kapcsolatot. 

Tízből nyolc magyar szerint az anyatejes táplálással alakul ki a gyermek és az anya közötti ősbizalom. 

A védőnők kulcsszerepet töltenek be a gyermekek egészséges fejlődésében, az anyatejes táplálás népszerűsítésében. Tízből kilenc magyar ismeri a Védőnői Szolgálatot, és a válaszadók valamivel több mint negyede, 27 százalék még azt is tudja, hogy Magyarországon már 107 éves múltra tekint vissza a szervezet. 

A KINCS kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok számítanak a védőnők szakértelmére. Nyolcvannégy százalék szerint a védőnők hasznos tanácsokkal látják el a szülőket a csecsemőjük táplálásával és gondozásával kapcsolatosan. A legtöbb magyar szerint egy gyermek világrahozatalához a kórház a legmegfelelőbb helyszín (85 százalék), és az emberek háromnegyede, azaz 72 százalék szerint jó, ha az édesapa jelen van a szülésnél.

1992 óta augusztus 1-jén tartják az anyatejes táplálás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára. 

Magyarországon a gyermekek 94 százaléka élete első hat hónapja során, a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, tehát az anyatejes táplálás kifejezetten népszerű és elterjedt hazánkban.

Ebben nagyon nagy szerepe van a hungarikumnak számító védőnői ellátásnak, hiszen a védőnők egyik fontos feladata az édesanyák támogatása a gyermekek gondozásában.

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni.

Borítókép: a szoptatás az anya-gyermek viszony egyik alapja (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!