Lekváros penny

2022.08.25. 11:15

Erzsébet királynő mindig ezt fogyasztja a teája mellé

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az angol királynő valamilyen méregdrága, ritka vagy különleges fogásért rajong, azoknak már most eláruljuk, hogy tévednek, ugyanis egy igen egyszerű, hétköznapi ételről van szó. Az viszont biztos, hogy II. Erzsébet még a teáját sem tudja meginni nélküle – írja a Mindmegette.hu.

II. Erzsébet brit királynő gyerekkora óta rajong a filléres finomságért

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Facundo Arrizabalaga

A királynő titkáról egykori szakácsa rántotta le a leplet, aki állítja, hogy II. Erzsébet és a lekváros kenyér már gyerekkora óta szoros barátságot ápolnak. A rajongás olyannyira komoly, hogy az uralkodó napi rutinjává vált teáját is képtelen mással elképzelni.

Darren McGrady, az angol királynő séfje azt is elárulta, hogy a kenyérre kent lekvár kizárólag a skóciai Balmoral kastély területén szedett gyümölcsökből készült eperlekvárból származhat, II. Erzsébet ugyanis csakis ezt a fajta összetevőt kedveli.

A lekváros kenyér iránti rajongás a királynő kislánykorára vezethető vissza, amikor az óvodában úgynevezett lekváros pennyket kaptak uzsonnára. Azóta is elengedhetetlen velejárója a délutáni teázásnak ez a végtelenül egyszerű finomság.

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mégis mi a fene az a lekváros penny? Nos, McGrady ezt is elárulta. 

A lekváros kenyér, pontosabban penny úgy készül, hogy két szelet kenyeret megkennek egy kevés vajjal, majd erre jön a lekváros réteg. Ezután egymásra fektetik a szeleteket, majd körökre, pontosabban 

falatokra vágják őket egy forma segítségével, melyek pont akkorák, mint a régi brit penny.

II. Erzsébet egyébként minden friss bogyós gyümölcsöt szeret, így nem csoda, hogy ezek közül is az eper az egyik kedvence a különböző lekvárok után.

McGrady szerint a 96 éves királynő hetente három-négy este is epret evett Balmoralban, ha éppen szezonja volt, ám jaj volt annak, aki szezonon kívüli bogyókat kínált az angol királynő tányérján. A palota amúgy nem nyilatkozott a királynő szendvicspreferenciájáról, így a lekváros kenyér sem került szóba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!