Kedves apróságok

2022.08.19. 14:10

Gyűrűsfarkú makik születtek a debreceni állatkertben

Az augusztus 10-én született kicsinyek nevének kiválasztásába az intézmény bevonja a nagyközönséget is – a javaslatokat a közösségi oldalukon augusztus 25-én 12 óráig várják.

A picinyekről az anyjuk gondoskodik

Forrás: Fcebook/Zoo Debrecen

A Katta-sétány mindig kíváncsi és játékos lakóinak háza táján is mozgalmasan telik a főszezon, miután egyik nőstényünk, Ileen egészséges ikerpárnak adott életet augusztus 10-én. Az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat születésük óta megpillanthatjátok kifutójukban, egyelőre anyjuk óvó gondoskodása mellett. Elnevezésükbe szeretnénk titeket is bevonni, így kíváncsian várjuk névjavaslataitokat bejegyzésünk alatti hozzászólás formájában. A gondozók által kiválasztott nevek beküldőjét 2022. december 31-ig felhasználható egyszemélyes állatkerti belépővel jutalmazzuk a kattakölykök nemének megállapítását követően

 – adta hírül az állatkert Facebook-oldalán Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója. 

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ők töltik a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutatnak.

Az intézményvezetp felhívta a figyelmet arra, hogy bár a gyűrűsfarkú makik a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartoznak, a vadon élő populáció helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95 százalékkal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény – köztük az ikrek anyja – érkezett a Rotterdami Állatkertből – írta az intézmény vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!