Szép is, hasznos is

2022.08.27. 17:40

Különleges szépségű sövény, bútor, parketta: mindent a bambuszról

A kert éke lehet ez a nagyon gyorsan növekvő, szívós, szép növény. A bambuszt sokoldalúsága miatt szeretjük: nem csak sövényként, de kerti bútorként, sőt akár burkolatként is felhasználható – írja a Lakáskultúra.

Illusztráció (Shutterstock)

Telepítése

A bambusz sekélyen gyökerező rizómáinak agresszív terjedését gyökércsapdával (lemezzel kibélelt keskeny ültetőárokkal) vagy betonvályúval lehet megakadályozni. Sövényként vagy szoliterként keleties és minimalista stílusú kerteket díszíthet. Rendkívül gyorsan nő.

Tulajdonságai

Üreges szerkezetének és a szálas rostok elrendeződésének köszönhetően könnyű, stabil alapanyag. Ellenáll a kártevőknek, kopás és ütésálló, antisztatikus és antiallergén. Kivágás után a zöld bambuszrúd egy-két hónap alatt barnára szárad. A felületét borító természetes vízlepergető réteg
beltérben általában kezelés nélkül megőrzi csillogó fényét.

Chairs,And,A,Table,Made,Of,Bamboo,In,The,Summer
Fotós: Shutterstock

A bambusz felhasználása

A sokoldalú bambusz: növénytámasztól a kerítésig, paravántól a rolóig, bútortól a parkettáig, konyhai munkalaptól a tálcáig, a rostjából szőtt puha műselyemtől a mosható, antibakteriális és szagsemlegesítő pelenkáig szinte mindent készítenek belőle.

Kezelése

Az időjárás által kikezdett, elszürkült tárgyakat finom csiszolást követően bambuszhoz kifejlesztett felújítószerrel, majd víztaszító és UV-szűrős védőolajjal kell kezelni. Ezt a műveletet hosszú távon évente érdemes megismételni. A csiszolás natúr bambuszrudak és -kerítések festése, lazúrozása
vagy lakkozása előtt sem maradhat el.

Hasznos tudnivalók

Bambuszbútort ne tegyünk tűző napra, lakásban pedig párásítsuk a levegőt, máskülönben megrepedezik és az illesztések kilazulása miatt lötyögőssé válik. A bambuszparketta taszítja a port, és padlófűtés esetén is jó megoldás – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Címkék#bambusz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!