Kellemetlen lakótársak

2022.09.26. 10:08

Jön a poloskaszezon – de mit tehetünk ellenük?

A szúnyogok megszenvedték az idei nyarat, ám amint a szezonnak vége, újabb támadást kell kivédenünk: megjelentek a poloskák. Íme pár apróság, amivel védekezhetünk ellenük – írja a Feol.hu, a Fejér megyei hírportál.

Illusztráció

Forrás: Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Ablakokban, ajtóréseken, minden láthatatlan kis nyíláson képesek bejutni az otthonokba a poloskák, amelyeket gyakran már csak akkor veszünk észre, amikor hangos zörejjel repkednek egyik szekrényről a másikra. Ez a tevékenységük éjjel a legizgalmasabb, amikor pár másodpercig halljuk őket, majd egy nagy koppanás kíséretében elcsendesednek.

Nyomkodásuk nem javasolt, nem véletlenül hívják ugyanis őket büdösbogaraknak: kellemetlen szagú levet árasztanak magukból büntetésképp, ha ilyesmire vetemednénk. De mégis akkor mit tehetünk ez ellen az invazív faj ellen?

Azt mondja a „népi szakirodalom”, hogy vannak bizonyos színek, amik vonzzák őket: ilyen például a sárga, de ugyanezt tapasztalják a zöld és a barna szín tekintetében is. Ennek oka vélhetően az, hogy a poloska a természetben a növényeken lel otthonra, s nyilván a mi otthonunkban is ezeket a színeket találja kedvesnek.

A hűvös idő beköszöntével ők is szeretnének túlélni, áttelelni, ezért keresik a melegebb helyeket – mint például az emberek otthonait. Minden apró nyílást igyekezzünk befedni.

A rolós szúnyoghálók alatt simán be tud jönni, de a kevésbé jól záródó bejárati ajtókon is átjut. Keressük meg ezeket a pontokat és használjunk plusz szigetelést, vagy rendszeresen fújjuk be ezeket a területeket olyan anyaggal, amit a poloska nem szeret. Ilyen például a mentaolaj, a teafa és a fokhagyma is.

A természetes módszerek mellett van néhány vegyi agyagot alkalmazó poloskariasztó szer is, amely szintén hatékony lehet. Azokra a helyekre kell fújni, ahol várhatjuk a megjelenését. Erkélyek falaira, nyílások mentén, kültéri bútorok mögött is lehet használni – egyre figyeljünk, növényeket ne érjen a szer, illetve beltérben, levegőben ne alkalmazzuk. Ez utóbbira fagyasztásos módszert alkalmazó spray-k is vannak már forgalomban.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!