Pályázat

2022.09.20. 17:50

Már lehet jelentkezni a Szülőföldön magyarul programra

Már lehet jelentkezni a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett "Szülőföldön magyarul" program új felhívására, amelynek célja a magyar nyelvű oktatás támogatása és a magyar iskolaválasztás ösztönzése a szomszédos országokban.

Óvodások műsora a felvidéki Hetényben

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A program keretében – az előző évekhez hasonlóan – nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, illetve hallgatói támogatásra pályázhatnak azok a külhoni gyerekek és fiatalok, akik tanulmányaikat szülőföldjükön magyar nyelven végzik – tudatta a nemzetpolitikai államtitkárság.

A támogatásra a felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelő, a szomszédos országokban élő, tanulmányaikat magyar nyelven végző óvodások és bölcsődések, valamint általános és középiskolások jogosultak.

A juttatás tanévenként egy alkalommal igényelhető, a keretösszeg fejenként 22 400 forint. Ez az összeg jár 2021-től a felsőoktatásban tanulók számára is hallgatói támogatásként. 

A program teljes keretösszege 4,5 milliárd forint. Kitértek arra is, hogy a programnak köszönhetően a tavalyi tanévben több mint 220 ezer külhoni magyar gyerek és fiatal részesült támogatásban a bölcsődétől az egyetemig.

A Szülőföldön magyarul programot a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. külhoni szakmai partnerein keresztül bonyolítja le: így Erdély esetében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Felvidék esetében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Vajdaság esetében a Concordia Minoritatis Hungaricae – Kisebbségi Magyar Egység, Kárpátalja esetében a "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány, Horvátország esetében a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, Muravidék esetében pedig a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva a lebonyolító partner.

A program aktuális felhívására október 20-ig lehet támogatási kérelmeket benyújtani.

Az egyes régiókra vonatkozó felhívások ide kattintva elérhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!