klímaváltozás

2018.06.16. 09:00

A korallzátonyok kipusztulása növelheti az áradásokat

Világszerte a part menti áradások évente mintegy 4 milliárd dollárnyi kárt okoznak, ez duplázódna meg a korallok eltűnésével.

Diver exploring the Tubbataha Reefs Natural Park, underwater view, Cagayancillo, Palawan, Philippines

Forrás: AFP PHOTO

A korallzátonyok elvesztése kétszeresére növelné a tengerpart menti áradások okozta károkat és megháromszorozná a viharok keltette hullámok pusztítását amerikai kutatók szerint.

A globális felmelegedés okozta várható tengerszint-emelkedéssel a korallzátonyok csökkenése az évszázad végére négyszeresére növelheti az áradásokat a tengerparti térségekben – írták a kutatók a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányukban.

„A korallzátonyok természetes víz alatti hullámtörő gátként szolgálnak, amelyek megtörik a hullámokat és csökkentik azok energiáját. Sajnos világszerte csökken a korallzátonyok mérete és komplex volta, és már tapasztaljuk az áradások okozta károk növekedését a trópusi partvidékeken” – mondta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a Nature Conservancy kutató-és környezetvédelmi csoport vezető kutatója az AFP francia hírügynökségnek.

Nem mindegyik korallzátony pusztul, és a korallok képesek felépülni a fehéredésből, a túlhalászat és a viharok okozta károkból. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy minden térségben jelentős veszteségeket tapasztalunk„ – tette hozzá.

A tengerparti fejlesztések, a homokbányászat, a dinamittal való halászat, az ipar és a mezőgazdasági szennyvíz megtizedelte a világ mintegy 71 ezer kilométernyi korallzátonyok szegélyezte partvidékét, amely a trópusokon koncentrálódik. A korall nagyon érzékeny a víz hőmérsékletének emelkedésére, amely az elmúlt időszakban egyre meredekebb és gyakoribb a klímaváltozás miatt.

A 2016. évi tengeri hőhullám elpusztította az ausztrál Nagy-korallzátony mintegy 30 százalékát. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy katasztrofális korallzátony-pusztulást idézne elő, ha a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fokkal növekedne.

Globálisan a part menti áradások évente mintegy 4 milliárd dollárnyi kárt okoznak. Ez megduplázódna, ha világszerte kipusztulna a korallzátonyok jelentős része – számolta ki Beck kutatócsoportja.

A leginkább veszélyeztetett országok között van Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Mexikó és Kuba, De Szaúd-Arábia, az Egyesült államok, Tajvan és Vietnam is jóval sebehetőbbé válna a térségbeli korallzátonyok pusztulásával.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Henn Photography

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!