ausztrália

2018.05.20. 18:48

A kormányzat döntött: életben hagyják a vadlovakat

Több ezer vadló menekült meg a haláltól egy ausztrál nemzeti parkban, Új-Dél-Wales kormányzata ugyanis visszavonta az állomány ritkítására vonatkozó, sokak által vitatott tervet.

Wild horses in a forest of Eucalyptus Australia. Place: Wrap York Wild horses become again after the abandonment of the exploitations to which they belonged. Previously, these horses, which lived free at the year, were captured and summarily drawn up in each recovery campaign/tri of the bovines, which were dispersed on immense not cloturées exploitations. Horses, and the not marketed bovines, were then relachés to the next countryside  [AT] Biosphoto / Alain Mafart-Renodier

Forrás: AFP PHOTO/Biosphoto

Fotó: Alain Mafart-Renodier

A Kosciuszko Nemzeti Parkban mintegy 6 ezer vadló él, az állomány 10 százaléka maradhatott volna a területen a kormányzati elképzelések szerint.

A hegyvidéki területen található nemzeti parkban élő állatok az

egykori európai telepesek által elvadított lovak leszármazottai és fontos részét képezik a helyi folklórnak.

Környezetvédők szerint viszont a túlszaporodott vadlovak felborítják a helyi ökológiai egyensúlyt, őshonos fajokat szorítanak vissza és veszélyeztetik a vizes élőhelyeket.

A probléma megoldása érdekében az új-dél-walesi kormányzat úgy döntött, hogy 20 éven belül visszaszorítja a vadlóállományt. Ez a gyakorlatban az állatok jó részének a leölését jelentette volna.

A tiltakozások hatására a vadlovak a haláltól megmenekültek, a környezeti egyensúly megóvása érdekében azonban sokukat áttelepítik majd más ausztrál területekre.

Borítókép: AFP PHOTO / Biosphoto / Alain Mafart-Renodier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!