egyedülálló kutatás

2018.09.25. 11:01

A kutyák öregedését vizsgálja A nőkért és a tudományért ösztöndíj idei díjazottja

Az elismerést idén egy etológus és egy kémikus kapta.

Csapó Edit kémikus és Kubinyi Enikő etológus nyerte idén a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű magyar ösztöndíját, amelyet hétfőn adtak át Budapesten.

A kémiában és etológiában előremutató munkát végző, kivételes tehetségű magyar kutatónőnek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a négymillió forint összdíjazású elismerést. A díjjal az adományozók azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő váljon ismertté és elismertté. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni – közölték a díj alapítói az MTI-vel.

 

Kubinyi Enikõ / MTI Fotó: Kovács Tamás

Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológia tanszékének tudományos főmunkatársa.

Kutatásaival jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a kutyák az egyik legjobb állatmodelljei az emberi öregedés vizsgálatának. A szakember által vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsa az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a leépülését.

A csoport olyan viselkedésteszteket dolgozott ki, amelyekkel külön felkészítés nélkül azonosítani lehet az időskori memória, problémamegoldó és tanulási képességek romlását. A kutatás folyamán, egy világszinten egyedülálló Kutya Agy- és Szövetbankot is létrehoztak, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák.

Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársa olyan aranytartalmú vegyületeket vizsgál, amelyek fluoreszkáló szenzorként a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik végig a szervezetben.

Egy migrénnél például megmutatják, hogyan éri el a fájdalomcsillapításra használt hatóanyag a kezelendő területet. Kutatásai emellett hasznosak lehetnek egyes betegségek, például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerésében is.

A kutatónő által használt anyagok szó szerint rávilágítanak a testben történő olyan változásokra, amikor bizonyos molekulák a természetestől eltérő módon alakulnak át. Vizsgálatainak eredményei a jövőben a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztéseket segíthetik.

Csapó Edit / MTI Fotó: Kovács Tamás

Az elmúlt 16 évben 45 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, összesen 56,7 millió forint értékben. A külföldön már 20 éves hagyománnyal rendelkező program magyar változatára minden évben olyan nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, valamint az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!