Hullámsír

2020.02.03. 13:37

A Titanic roncsának ütközött egy tengeralattjáró

Az incidens még tavaly nyáron történt, de csak most került nyilvánosságra.

Undated artist impression showing the 14 April 1912 shipwreck of the British luxury passenger liner Titanic off the Nova-Scotia coasts, during its maiden voyage. The surposedly 'Unsinkable' Titanic set sail down Southampton Water en-route to New York on 10 April 1912 and met disaster on 14 April 1912 after hitting an iceberg off Newfoundland shortly before midnight and sinking two hours later, killing about 1,500 passengers and ship personnel. Reproduction d'un dessin représentant le naufrage du paquebot "Le Titanic", dans la nuit du 14 au 15 avril 1912 dans l'Atlantique nord, après avoir heurté un iceberg au cours de son voyage inaugural. (Photo by - / AFP)

Forrás: AFP

Az EYOS Expeditions amerikai vállalkozás 2019. júliusától fogott hozzá ahhoz a merülés sorozathoz, melynek során az 1912. április 15-én hullámsírba merült RMS Titanic óceánjáró 3821 méteres mélységben fekvő roncsáról készítettek dokumentumfilmet. Csak idén januárjában derült ki, hogy a kutató tengeralattjáró egy alkalommal neki ütközött a roncsnak

írja az Origo.

Az EYOS Expeditions a megfelelő engedélyek birtokába kezdett hozzá a merülésekhez, a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA, Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatal) közreműködésével.

A nyilvánosságra került jelentés szerint a kétszemélyes tengeralattjáró a 2019 júliusában és augusztusában tapasztalt rendkívül erős mélytengeri áramlatok miatt ütközött a Titanic hajótestének.

Noha az ütközés még a tavalyi év augusztusában történt, de mind az EYOS Expeditions, mind pedig a NOAA egészen január elejéig mélyen hallgatott az incidensről. Az EYOS Expedition csak 2020. január 7-én az incidens után öt hónappal később értesítette a Virginia állam keleti partvidékének ügyeiben illetékes bíróságot az ütközés tényéről.

Brady Phillips, a NOAA szóvivője január 29-én pedig alaptalannak minősítette azt a vádat, hogy az incidenst eltitkolták volna a feltehető károsodás miatt bírósági keresetet benyújtó RMS Titanic Inc. előtt.

Phillips arra hivatkozott, hogy az expedíción a roncs tulajdonosi jogaival rendelkező RMS Titanic Inc. képviselője is részt vett megfigyelőként, tehát tudnia kellett a balesetről, és ha ezt ennek ellenére sem jelentette az RMS Titanic Inc.-nek, az az ő, nem pedig a NOAA felelőssége.

Időközben meghallgatták az RMS Titanic Inc. megfigyelőjét is, aki azzal védekezett, hogy azért nem tett jelentést, mert egy olyan titoktartási nyilatkozatot írattak alá vele, ami ezt megtiltotta. Az azonban még nem került nyilvánosságra, hogy ki, és milyen célból íratta alá vele ezt az állítólagos nyilatkozatot.

Egyelőre még nem ismert, hogy az ütközés következtében milyen károsodás érte az első útján elsüllyedt luxusgőzös rendkívül rossz és meggyengült állapotban lévő hajótestét.

Robert D. Ballard oceanográfus, a Titanic roncsának felfedezője szerint a hajótestet megtámadó vasfaló baktériumok miatt az erősen korrodálódott hajótest még ebben, vagy a következő évtizedben össze fog omlani derül ki az Origo cikkéből.

Borítókép: a Titanic 1912. április 15-én hajnali 2 óra 20 perckor merült a mélybe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!