örök szerelem

2018.04.12. 18:51

A viharos szél ledöntötte a Tádzs Mahal két minaretjét

Az óránként 130 kilométeres szél erejét nem bírta a két négyméteres torony.

People gather around base of the Royal Gate entrance at the Taj Mahal complex next to a fallen pillar that collapsed during a storm in Agra on April 12, 2018. Two decorative pillars at the entry gates to India's iconic Taj Mahal have collapsed during a wind storm, an official said April 12, rekindling fears over the future of the Mughal-era monument.

Forrás: AFP PHOTO

Az észak-indiai Agra városában álló világhírű Tádzs Mahal két ledőlt minaretje a 17. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt. Az évente mintegy 12 ezer turista, aki felkeresi a legendás épületet, legtöbbször ezt a kaput pillantja meg először. A másik ledőlt torony a déli bejáratot díszítette. A szakemberek már megkezdték a helyreállítást – írja a BBC.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahalt (palota ékessége) számára.

Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évet és a kincstár nagy részét vette igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!