árnyoldal

2018.07.25. 13:39

Állatok halhatnak ki, ha megépül Trump fala

Kihalással veszélyeztethet több mint ezer állatfajt, ha megépül a Donald Trump amerikai elnök által javasolt fal az amerikai-mexikói határon – figyelmeztettek amerikai kutatók.

Forrás: wikipedia

Olyan őshonos veszélyeztetett fajok, mint a mexikói-félszigeten élő vadjuh, a mexikói szürkefarkas és a villásszarvúantilop-félékhez tartozó Sonoran pronghorn populációja veszélyesen széttöredezik a fal miatt – olvasható a BioScience című folyóiratban közzétett, több mint 2700 tudós által aláírt levélben.

A jaguárok (panthera onca) és oelotok (leopardus pardalis) is azon fajok között lesznek, amelyeknek oly mértékben csökken az amerikai populációja, hogy a faj kihalását eredményezheti az Egyesült Államokban.

Robert Peters, a Defenders of Wildlife természetvédelmi csoport tagjának vezetésével írt levelükben a szakemberek részletezik a mintegy 3200 kilométer hosszan húzódó határtérség biológiai sokféleségére leselkedő veszélyeket.

„A kerítés és falépítés az elmúlt évtizedben és a Trump-adminisztráció kísérletei a határfal teljes kiépítésére

”veszélyezteti a kontinens egyik biológiailag legsokszínűbb térségét.

A már megépült szakaszok csökkentik a növények és állatok élőhelyének területét, minőségét és összekapcsolódásukat, és veszélybe sodorják a több mint százéves befektetést a fajmegőrzésbe„ – írták.

Amikor az állatok populációja széttöredezik, nehezebbé válik számukra párt, élelmet, vizet, biztonságos élőhelyet találni, és nagyobb lesz a kihalás kockázata.

”Az ilyen szétszakítással, a vadjuh és más állatok és növények zombifajokká válnak – olyan populációkká, amelyek földrajzilag és genetikailag halálra vannak ítélve„

- mondta Rodolfo Dirzo, a Stanford Egyetem biológusa, a levél társszerzője.

A határvidéken több mint ezer állat-, és több mint 400 növényfaj él. Közülük 62 már kihalás szélén álló fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Paul Ehrilch, a Stanford Egyetem kutatója

egyenesen a biodiverzitás elleni bűncselekménynek nevezte a fal megépítését és fenntartását.

A szakemberek felszólították az amerikai illetékeseket, hogy azonosítsák a fal megépítése által veszélyben lévő fajokat, tervezzenek folyosókat az állatok lehető legnagyobb mértékű átjárására, és hozzák helyre az állatoknak az építkezés által elpusztított élőhelyét.

Egy 2005-ben elfogadott amerikai törvény szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium az illetékes az ilyen védelem biztosítására a veszélyeztetett fajokról szóló törvény alapján. A határfal megépítése pénzügyileg még nem biztosított. Az amerikai képviselőház a múlt hónapban elvetette azt a törvénytervezetet, amely 25 milliárd dollárt irányzott elő az építésre.

Borítókép: a mexikói szürkefarkasok is veszélybe kerülnének

Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!